Amino acid composition and nutritional value of four cultivated South American potato species
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14740%2F15%3A00080478" target="_blank" >RIV/00216224:14740/15:00080478 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12220/15:43887581 RIV/60109807:_____/15:#0000366
Výsledek na webu
<a href="http://ac.els-cdn.com/S0889157515000204/1-s2.0-S0889157515000204-main.pdf?_tid=9d4f02fa-164b-11e5-923f-00000aab0f6b&acdnat=1434695152_9b4fcfac226d76a1d7561172f9f76d75" target="_blank" >http://ac.els-cdn.com/S0889157515000204/1-s2.0-S0889157515000204-main.pdf?_tid=9d4f02fa-164b-11e5-923f-00000aab0f6b&acdnat=1434695152_9b4fcfac226d76a1d7561172f9f76d75</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2014.12.006" target="_blank" >10.1016/j.jfca.2014.12.006</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Amino acid composition and nutritional value of four cultivated South American potato species
Popis výsledku v původním jazyce
Protein content, amino acid composition, nutritional quality and patatin characteristics were determined in tubers of four South American cultivated potato species (Solanum andigenum, Solanum goniocalyx, Solanum phureja, Solanum stenotomum) and a cultivar of the commonly cultivated cultivar Desiree of Solanum tuberosum. Protein content (on dry matter basis) of S. andigenum and S. stenotomum was highest at 7.9% and 8.0%, respectively, and the relative quantities of patatin for both species were 41.7% and34.0%, respectively. The nutritional value of patatin, in terms of essential amino acid index with respect to a reference protein of FAO/WHO (EAAI(adult)) ranged from 93.0% (S. phureja) to 112.5% (S. goniocalyx). In case S. goniocalyx, the patatin fraction was a nutritionally better protein fraction than a protein concentrate or tuber dry matter, which had EAAI(adult) values of 97.6% and 82.9%, respectively.
Název v anglickém jazyce
Amino acid composition and nutritional value of four cultivated South American potato species
Popis výsledku anglicky
Protein content, amino acid composition, nutritional quality and patatin characteristics were determined in tubers of four South American cultivated potato species (Solanum andigenum, Solanum goniocalyx, Solanum phureja, Solanum stenotomum) and a cultivar of the commonly cultivated cultivar Desiree of Solanum tuberosum. Protein content (on dry matter basis) of S. andigenum and S. stenotomum was highest at 7.9% and 8.0%, respectively, and the relative quantities of patatin for both species were 41.7% and34.0%, respectively. The nutritional value of patatin, in terms of essential amino acid index with respect to a reference protein of FAO/WHO (EAAI(adult)) ranged from 93.0% (S. phureja) to 112.5% (S. goniocalyx). In case S. goniocalyx, the patatin fraction was a nutritionally better protein fraction than a protein concentrate or tuber dry matter, which had EAAI(adult) values of 97.6% and 82.9%, respectively.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food Composition and Analysis
ISSN
0889-1575
e-ISSN
—
Svazek periodika
40
Číslo periodika v rámci svazku
JUNE
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
78-85
Kód UT WoS článku
000353179600012
EID výsledku v databázi Scopus
—