Aminokyselinové složení a nutriční hodnota hlízových bílkovin vybraných kulturních druhů brambor
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F10%3A00012547" target="_blank" >RIV/60076658:12220/10:00012547 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60109807:_____/10:1R000342
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aminokyselinové složení a nutriční hodnota hlízových bílkovin vybraných kulturních druhů brambor
Popis výsledku v původním jazyce
Předkládaná studie se zabývala hodnocením obsahu hlízových bílkovin v sušině hlíz druhů S. andigenum, S. phureja a S. tuberosum (odrůda Desirée). Netradiční druhy brambor S. phureja a S. andigenum vykázaly shodný obsah hlízových bílkovin (4,1 % sušiny),který byl průkazně vyšší (P < 0,05) než u kulturního druhu S. tuberosum odrůda Desirée. Na základě aminokyselinového složení byla u druhu S. phureja zjištěna vysoká nutriční hodnota (EAAI 69,8 % vztaženo k celovaječné bílkovině). U všech hodnocených druhů byly jako limitující esenciální aminokyseliny vyhodnoceny sirné aminokyseliny cystein a methionin.
Název v anglickém jazyce
Amino acid composition and nutritional value of tuber protein of selected cultivated potato species
Popis výsledku anglicky
The presented study evaluated concentration of tuber protein in potato dry matter of S. andigenum, S. phureja and S.tuberosum (cultivar Desirée) species. Concentration of tuber protein was found the same (4.1 % of dry matter) for both untraditional potato species, S. phureja and S. andigenum and this value was significantly higher (P< 0.05) than this found for cultivated species S. tuberosum (cultivar Desirée). High nutritious value (EAAI 69.8 % of egg protein standard) was found on the basis of amino acid composition for species S. phureja. The sulphuric amino acids, cysteine and methionine, were evaluated as limited essential amino acids for all three studied potato species.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91A069" target="_blank" >QI91A069: Hodnocení potenciálu proteinů planých genotypů brambor pro využití ve šlechtění bramboru (Solanum tuberosum L.) a v biotechnologiích.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda : časopis pro rostlinnou produkci
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
58
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—