Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aminokyselinové složení a nutriční hodnota hlízových bílkovin vybraných kulturních druhů brambor

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F10%3A00012547" target="_blank" >RIV/60076658:12220/10:00012547 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60109807:_____/10:1R000342

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Aminokyselinové složení a nutriční hodnota hlízových bílkovin vybraných kulturních druhů brambor

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Předkládaná studie se zabývala hodnocením obsahu hlízových bílkovin v sušině hlíz druhů S. andigenum, S. phureja a S. tuberosum (odrůda Desirée). Netradiční druhy brambor S. phureja a S. andigenum vykázaly shodný obsah hlízových bílkovin (4,1 % sušiny),který byl průkazně vyšší (P < 0,05) než u kulturního druhu S. tuberosum odrůda Desirée. Na základě aminokyselinového složení byla u druhu S. phureja zjištěna vysoká nutriční hodnota (EAAI 69,8 % vztaženo k celovaječné bílkovině). U všech hodnocených druhů byly jako limitující esenciální aminokyseliny vyhodnoceny sirné aminokyseliny cystein a methionin.

  • Název v anglickém jazyce

    Amino acid composition and nutritional value of tuber protein of selected cultivated potato species

  • Popis výsledku anglicky

    The presented study evaluated concentration of tuber protein in potato dry matter of S. andigenum, S. phureja and S.tuberosum (cultivar Desirée) species. Concentration of tuber protein was found the same (4.1 % of dry matter) for both untraditional potato species, S. phureja and S. andigenum and this value was significantly higher (P< 0.05) than this found for cultivated species S. tuberosum (cultivar Desirée). High nutritious value (EAAI 69.8 % of egg protein standard) was found on the basis of amino acid composition for species S. phureja. The sulphuric amino acids, cysteine and methionine, were evaluated as limited essential amino acids for all three studied potato species.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91A069" target="_blank" >QI91A069: Hodnocení potenciálu proteinů planých genotypů brambor pro využití ve šlechtění bramboru (Solanum tuberosum L.) a v biotechnologiích.</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda : časopis pro rostlinnou produkci

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    58

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus