Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

ANTIOXIDAČNÍ AKTIVITA PATATINU IZOLOVANÉHO Z BRAMBOR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F14%3A43887819" target="_blank" >RIV/60076658:12220/14:43887819 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    ANTIOXIDAČNÍ AKTIVITA PATATINU IZOLOVANÉHO Z BRAMBOR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V příspěvku byla hodnocena antioxidační aktivita patatinů a jejich štěpů. Patatiny byly purifikovány z hlíz vybraných druhů: S. tuberosum odrůdy Desirée a Kuras (kulturní druh), S. andigenum, S. phureja, S. stenotomum (netradiční kulturní druhy), S. chaucha, S. sucrense, S. vernei, S. gourlai a S. guerreonse (plané druhy). U všech purifikovaných patatinů vybraných druhů byla metodou ABTS stanovena antioxidační aktivita. V rámci vybraných genotypů byla zaznamenána variabilita, která se pohybovala od 0,031 (S. andigenum) do 0,142 (S. sucrense) mg kyseliny askorbové na gram sušiny patatinu. Antioxidační aktivita patatinových štěpů byla dle předpokladu vyšší a pohybovala se v rozpětí 4,25 (S. tuberosum, Desirée) do 42,80 (S. sucrense) mg kyseliny askorbovéna gram sušiny štěpů.

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidative activity of patatin proteins purified from potato species

  • Popis výsledku anglicky

    In this paper was evaluated antioxidative activity of patatin tuber proteins purified from selected cultivated, non-traditional cultivated and wild potato species: S. tuberosum cv. Desirée a Kuras (cultural species), S. andigenum, S. phureja, S. stenotomum (non-cultural species), S. chaucha, S. sucrense, S. vernei, S. gourlai and S. guerreonse (wild species). Antioxidative activity of patatins was detected (by ABTS method) in all selected species. It was obtained considerable variability within the selected genotypes in the range from 0,031 (S. andigenum) to 0,142 (S. sucrense) mg ascorbic acid per gram of patatin dry matter. Antioxidant activity of patatin hydrolysate was assumed to higher and was in the range 4,25 (S. tuberosum, Desirée) to 42,80 (S.sucrense) mg ascorbic acid per gram of hydrolysate dry matter.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda : časopis pro rostlinnou produkci

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2014

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    163-166

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus