ANTIOXIDAČNÍ AKTIVITA PATATINU IZOLOVANÉHO Z BRAMBOR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F14%3A43887819" target="_blank" >RIV/60076658:12220/14:43887819 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
ANTIOXIDAČNÍ AKTIVITA PATATINU IZOLOVANÉHO Z BRAMBOR
Popis výsledku v původním jazyce
V příspěvku byla hodnocena antioxidační aktivita patatinů a jejich štěpů. Patatiny byly purifikovány z hlíz vybraných druhů: S. tuberosum odrůdy Desirée a Kuras (kulturní druh), S. andigenum, S. phureja, S. stenotomum (netradiční kulturní druhy), S. chaucha, S. sucrense, S. vernei, S. gourlai a S. guerreonse (plané druhy). U všech purifikovaných patatinů vybraných druhů byla metodou ABTS stanovena antioxidační aktivita. V rámci vybraných genotypů byla zaznamenána variabilita, která se pohybovala od 0,031 (S. andigenum) do 0,142 (S. sucrense) mg kyseliny askorbové na gram sušiny patatinu. Antioxidační aktivita patatinových štěpů byla dle předpokladu vyšší a pohybovala se v rozpětí 4,25 (S. tuberosum, Desirée) do 42,80 (S. sucrense) mg kyseliny askorbovéna gram sušiny štěpů.
Název v anglickém jazyce
Antioxidative activity of patatin proteins purified from potato species
Popis výsledku anglicky
In this paper was evaluated antioxidative activity of patatin tuber proteins purified from selected cultivated, non-traditional cultivated and wild potato species: S. tuberosum cv. Desirée a Kuras (cultural species), S. andigenum, S. phureja, S. stenotomum (non-cultural species), S. chaucha, S. sucrense, S. vernei, S. gourlai and S. guerreonse (wild species). Antioxidative activity of patatins was detected (by ABTS method) in all selected species. It was obtained considerable variability within the selected genotypes in the range from 0,031 (S. andigenum) to 0,142 (S. sucrense) mg ascorbic acid per gram of patatin dry matter. Antioxidant activity of patatin hydrolysate was assumed to higher and was in the range 4,25 (S. tuberosum, Desirée) to 42,80 (S.sucrense) mg ascorbic acid per gram of hydrolysate dry matter.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda : časopis pro rostlinnou produkci
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
2014
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
163-166
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—