Hodnocení potenciálu vybraných planých druhů rodu solanum pro šlechtění bramboru (solanum tuberosum L.) na obsah a kvalitu bílkovin v hlízách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F13%3A43886295" target="_blank" >RIV/60076658:12220/13:43886295 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60109807:_____/13:#0000231
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení potenciálu vybraných planých druhů rodu solanum pro šlechtění bramboru (solanum tuberosum L.) na obsah a kvalitu bílkovin v hlízách
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek se zabývá hodnocením a porovnáním obsahu bílkovin v hlízách v rámci souboru vybraných genotypů bramboru hlíznatého (Solanum tuberosum L.), méně pěstovaných kulturních druhů a planých druhů z rodu Solanum. Kromě obsahu bílkovin v hlízách byly genotypy hodnoceny také z pohledu dalších parametrů - průměrná hmotnost hlíz, sušina hlíz, obsah dusíku, obsah patatinu a frakce s převahou inhibitorů proteas v hlízách a jejich relativní abundance v hlízových bílkovinách. Mezi jednotlivými genotypy i genotypovými skupinami byly zjištěny výrazné rozdíly. Obsah bílkovin se pohyboval v rámci celého souboru genotypů v rozpětí 0,80 (S. bulbocastanum) - 2,39 (S. tuberosum, cv. Desiréé) - 0,84 (S. sucrense) % pův. hm. Bylo provedeno modelové komplexní hodnocenístudovaných genotypů na základě výpočtu indexů ploch paprskových grafů zahrnujících čtyři parametry (průměrná hmotnost hlíz, obsah sušiny, obsah bílkovin v sušině, relativní abundance patatinu). Největší index plochy (max. = 2) zaujímaly
Název v anglickém jazyce
Evaluation of Potential of Selected Wild Species from Solanum Genus for Potato (Solanum tuberosum L.) Breeding on Protein Content and Quality
Popis výsledku anglicky
Contribution was focused on the evaluation and comparison of tuber protein content in set of selected genotypes of Solanum tuberosum L., less cultivated potato species and wild species from genus Solanum. Except tuber protein content, potato genotypes was evaluated from point of view of average tuber weight, tuber dry matter, tuber nitrogen content, patatin and protease inhibitors fraction content and their relative abundances in tuber proteins. Noticeable differences were obtained among individual genotypes and genotype groups. Protein content in tubers through all studied genotypes ranged from 0.80 (S. bulbocastanum) to 2.39 (S. pinnatisectum) % of fresh matter (FM), content of major protein patatin represented 0.14 (S. tuberosum, cv. Desirée) - 0.84(S. sucrense) % FM. Complex model assessment of all studied genotypes was performed on the basis of area index calculation in sun-ray plot including four parameters (average tuber weight, tuber dry matter, protein content in fresh matter
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91A069" target="_blank" >QI91A069: Hodnocení potenciálu proteinů planých genotypů brambor pro využití ve šlechtění bramboru (Solanum tuberosum L.) a v biotechnologiích.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Osivo a sadba
ISBN
978-80-213-2358-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
189-195
Název nakladatele
ČZU v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
7. 2. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
000319748800035