Frakcionace hlízových bílkovin u vybraných druhů z rodu Solanum
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F10%3A00012492" target="_blank" >RIV/60076658:12220/10:00012492 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60109807:_____/10:1R000344
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Frakcionace hlízových bílkovin u vybraných druhů z rodu Solanum
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek se zabýval frakcionací bílkovin hlíz u vybraných genotypů z rodu Solanum (S. andigenum, S. goniocalyx, S. phureja, S. stenotonum, S. tuberosum). Postupnou extrakcí bramborové mouky pomocí vody, 5% (w/v) roztoku K2SO4, 70% (v/v) etanolem a 0,03M NaOH byly získány frakce dusíkatých látek, jenž byly následně kvantitativně a kvalitativně determinovány. Byly nalezeny rozdíly mezi hodnocenými genotypy ve složení frakcí dusíkatých látek (bílkovin), ale u všech hodnocených genotypů převažovaly vodorozpustné dusíkaté látky (přes 70 %), zahrnující i majoritní patatinové bílkoviny. Pomocí roztoku K2SO4 lze odseparovat významné komponenty bílkovinného spektra s molekulovou hmotností okolo 20 kDa.
Název v anglickém jazyce
Fractionation protein tubers for selected species from the genus Solanum
Popis výsledku anglicky
The presented contribution deals with possibility of potato tuber protein fractionation using selected genotypes from genus Solanum (S. andigenum, S. goniocalyx, S. phureja, S. stenotonum, S. tuberosum). The fractions of tuber nitrogenous matters were obtained by subsequent extraction of potato flour using water, 5% (w/v) K2SO4, 70% (w/v) ethanol and 0.3 M NaOH. The obtained fractions were determined from the qualitative and quantitative point of view. Important differences in nitrogenous (protein) fractions of the evaluated potato genotypes were found. However, the water-soluble fraction dominated (above 70 %) for all of the studied genotypes. This fraction included also patatin, the major protein of potato tubers. Important components of potato proteins spectrum with molar mass about 20 kDa is possible to obtained in high purity using the solution of K2SO4.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda : časopis pro rostlinnou produkci
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
58
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—