Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Frakcionace hlízových bílkovin u vybraných druhů z rodu Solanum

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F10%3A00012492" target="_blank" >RIV/60076658:12220/10:00012492 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60109807:_____/10:1R000344

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Frakcionace hlízových bílkovin u vybraných druhů z rodu Solanum

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Příspěvek se zabýval frakcionací bílkovin hlíz u vybraných genotypů z rodu Solanum (S. andigenum, S. goniocalyx, S. phureja, S. stenotonum, S. tuberosum). Postupnou extrakcí bramborové mouky pomocí vody, 5% (w/v) roztoku K2SO4, 70% (v/v) etanolem a 0,03M NaOH byly získány frakce dusíkatých látek, jenž byly následně kvantitativně a kvalitativně determinovány. Byly nalezeny rozdíly mezi hodnocenými genotypy ve složení frakcí dusíkatých látek (bílkovin), ale u všech hodnocených genotypů převažovaly vodorozpustné dusíkaté látky (přes 70 %), zahrnující i majoritní patatinové bílkoviny. Pomocí roztoku K2SO4 lze odseparovat významné komponenty bílkovinného spektra s molekulovou hmotností okolo 20 kDa.

  • Název v anglickém jazyce

    Fractionation protein tubers for selected species from the genus Solanum

  • Popis výsledku anglicky

    The presented contribution deals with possibility of potato tuber protein fractionation using selected genotypes from genus Solanum (S. andigenum, S. goniocalyx, S. phureja, S. stenotonum, S. tuberosum). The fractions of tuber nitrogenous matters were obtained by subsequent extraction of potato flour using water, 5% (w/v) K2SO4, 70% (w/v) ethanol and 0.3 M NaOH. The obtained fractions were determined from the qualitative and quantitative point of view. Important differences in nitrogenous (protein) fractions of the evaluated potato genotypes were found. However, the water-soluble fraction dominated (above 70 %) for all of the studied genotypes. This fraction included also patatin, the major protein of potato tubers. Important components of potato proteins spectrum with molar mass about 20 kDa is possible to obtained in high purity using the solution of K2SO4.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda : časopis pro rostlinnou produkci

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    58

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus