Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Binding and inhibitory effect of the food colorants Sunset Yellow and Ponceau 4R on amyloid fibrillation of lysozyme

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14740%2F19%3A00109308" target="_blank" >RIV/00216224:14740/19:00109308 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2019/NJ/C8NJ05827J#!divAbstract" target="_blank" >https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2019/NJ/C8NJ05827J#!divAbstract</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1039/c8nj05827j" target="_blank" >10.1039/c8nj05827j</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Binding and inhibitory effect of the food colorants Sunset Yellow and Ponceau 4R on amyloid fibrillation of lysozyme

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Amyloid fibrillogenesis of proteins is known to be the root cause of a large number of diseases like Parkinson's, Alzheimer's, and Huntington's disease, spongiform encephalopathy, amyloid polyneuropathy, type-II diabetes, etc. In the present work, the impact of Sunset Yellow (SY) and Ponceau 4R (P4R) food colorants on amyloid fibrillation of lysozyme (Lyz) under acidic pH and high temperature was studied using Thioflavin T (ThT) fluorescence, Congo Red (CR) assay, circular dichroism (CD) spectroscopy, transmission electron microscopy (TEM) and field emission scanning electron microscopy (FESEM). The results illustrated that SY and P4R inhibited the formation of amyloid fibrils. In addition, the binding between food colorants (SY and P4R) and Lyz was investigated using various spectroscopic methods such as fluorescence, absorption and CD spectroscopy along with theoretical approaches (such as docking and simulation). The binding results suggested that P4R has a remarkably higher binding affinity for Lyz in comparison to SY. In summary, we hope the in vitro fibrillation and interaction studies in the presence of food colorants (SY and P4R) are helpful to gain a better understanding about the mechanism of amyloid fibril formation and interaction at the molecular level.

  • Název v anglickém jazyce

    Binding and inhibitory effect of the food colorants Sunset Yellow and Ponceau 4R on amyloid fibrillation of lysozyme

  • Popis výsledku anglicky

    Amyloid fibrillogenesis of proteins is known to be the root cause of a large number of diseases like Parkinson's, Alzheimer's, and Huntington's disease, spongiform encephalopathy, amyloid polyneuropathy, type-II diabetes, etc. In the present work, the impact of Sunset Yellow (SY) and Ponceau 4R (P4R) food colorants on amyloid fibrillation of lysozyme (Lyz) under acidic pH and high temperature was studied using Thioflavin T (ThT) fluorescence, Congo Red (CR) assay, circular dichroism (CD) spectroscopy, transmission electron microscopy (TEM) and field emission scanning electron microscopy (FESEM). The results illustrated that SY and P4R inhibited the formation of amyloid fibrils. In addition, the binding between food colorants (SY and P4R) and Lyz was investigated using various spectroscopic methods such as fluorescence, absorption and CD spectroscopy along with theoretical approaches (such as docking and simulation). The binding results suggested that P4R has a remarkably higher binding affinity for Lyz in comparison to SY. In summary, we hope the in vitro fibrillation and interaction studies in the presence of food colorants (SY and P4R) are helpful to gain a better understanding about the mechanism of amyloid fibril formation and interaction at the molecular level.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    New Journal of Chemistry

  • ISSN

    1144-0546

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    43

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    3956-3968

  • Kód UT WoS článku

    000459738600038

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85062209868