Insight into thermally induced structural changes of lupin seed gamma-conglutin
Popis výsledku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
Výsledek na webu
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814621004866?via%3Dihub
DOI - Digital Object Identifier
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Insight into thermally induced structural changes of lupin seed gamma-conglutin
Popis výsledku v původním jazyce
A multidimensional analysis aimed to determine the thermal impact on ?-conglutin at the two oligomeric states was carried out. A wide range of biophysical and bioinformatic methods allowed to get insight into a thermal unfolding mechanism. The determined midpoint transition temperature (Tm) values were remarkably different, being 56.5 ?C and 71.1 ?C for ?-conglutin monomer and hexamer, respectively. The unfolding pattern for hexamer molecules included aggregation/precipitation, while monomers tended to form soluble aggregates after heat exposure. Interestingly, differences in the aromatic amino acid residues movements indicate that during thermal treatment of ?-conglutin hexamer red-shift occurred contrary to the monomer in the case of which blueshift was noted. The obtained results provide an essential contribution to expand our knowledge about the molecular characterization of this intriguing lupin seed protein.
Název v anglickém jazyce
Insight into thermally induced structural changes of lupin seed gamma-conglutin
Popis výsledku anglicky
A multidimensional analysis aimed to determine the thermal impact on ?-conglutin at the two oligomeric states was carried out. A wide range of biophysical and bioinformatic methods allowed to get insight into a thermal unfolding mechanism. The determined midpoint transition temperature (Tm) values were remarkably different, being 56.5 ?C and 71.1 ?C for ?-conglutin monomer and hexamer, respectively. The unfolding pattern for hexamer molecules included aggregation/precipitation, while monomers tended to form soluble aggregates after heat exposure. Interestingly, differences in the aromatic amino acid residues movements indicate that during thermal treatment of ?-conglutin hexamer red-shift occurred contrary to the monomer in the case of which blueshift was noted. The obtained results provide an essential contribution to expand our knowledge about the molecular characterization of this intriguing lupin seed protein.
Klasifikace
Druh
Jimp - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10400 - Chemical sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
—
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
354
Číslo periodika v rámci svazku
AUG
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
129480
Kód UT WoS článku
000642467500014
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85102879167
Základní informace
Druh výsledku
Jimp - Článek v periodiku v databázi Web of Science
OECD FORD
Chemical sciences
Rok uplatnění
2021