České kuchařské knihy v „dlouhém“ 19. století. Žánr, gender, národ
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25210%2F17%3A39911775" target="_blank" >RIV/00216275:25210/17:39911775 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
České kuchařské knihy v „dlouhém“ 19. století. Žánr, gender, národ
Popis výsledku v původním jazyce
Kapitola je založena na textové analýze zhruba padesáti česky psaných kuchařských knih vydaných mezi léty 1805 – 1915. Zabývá se vlivem společenských a ekonomických změn na jejich strukturu, na genderové stereotypy a na proměny (respektive zánik) akcentu na „češství“.
Název v anglickém jazyce
Czech cookery books during the “long” 19th century. Genre-Gender-Nation
Popis výsledku anglicky
The author observes the aspect of patriotic and educational function, as well as gender history and social and cultural character of cookery books during the “long” 19th century. The chapter is bases on about 50 items of cookery books.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
—
OECD FORD obor
60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA14-08857S" target="_blank" >GA14-08857S: Kuchařské knihy v kontextu české literární kultury a každodennosti 19. století</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Krajiny prostřených i prázdných stolů II : evropská gastronomie v interdisciplinárním přístupu
ISBN
978-80-7560-087-5
Počet stran výsledku
25
Strana od-do
"159 – 184"
Počet stran knihy
331
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Kód UT WoS kapitoly
—