ICP OES analýza multivitamínových preparátů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F04%3A00001471" target="_blank" >RIV/00216275:25310/04:00001471 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
ICP OES Analysis of Multivitamin Preparations
Popis výsledku v původním jazyce
Vitamins and minerals are necessary for the normal functioning of the body. Owing to increasing ratio of brainwork, man physical activity and feed consumption have decreased and nutrient uptake is insufficient. Many people take a multivitamin as a 'safety net' to protect them from deficiency and disease. In feed supplements, producers declare lists of components contained but do not ensure their content. For a control of technological process and evaluation of final products quality, a reliable analytical method for determination of multivitamin components is necessary.The paper deals with elemental analysis (Ca, K, Mg, Fe, P, Mn, Zn, Cu, Cr, Ni and V) of multivitamin preparations and food supplements by means ICP OES. Four procedures of sample preparation before analysis were compared: the total microwave decomposition, open wet digestion, ultrasound assisted extraction and slurry treatment. For solution and slurry analysis of these elements, methodology was elaborated. According to a
Název v anglickém jazyce
ICP OES Analysis of Multivitamin Preparations
Popis výsledku anglicky
Vitamins and minerals are necessary for the normal functioning of the body. Owing to increasing ratio of brainwork, man physical activity and feed consumption have decreased and nutrient uptake is insufficient. Many people take a multivitamin as a 'safety net' to protect them from deficiency and disease. In feed supplements, producers declare lists of components contained but do not ensure their content. For a control of technological process and evaluation of final products quality, a reliable analytical method for determination of multivitamin components is necessary.The paper deals with elemental analysis (Ca, K, Mg, Fe, P, Mn, Zn, Cu, Cr, Ni and V) of multivitamin preparations and food supplements by means ICP OES. Four procedures of sample preparation before analysis were compared: the total microwave decomposition, open wet digestion, ultrasound assisted extraction and slurry treatment. For solution and slurry analysis of these elements, methodology was elaborated. According to a
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Book of Abstract - XVIIth Slovak Spectroscopis Conference, 5.-9.9.2004, Tatranské Zruby
ISBN
80-8073-167-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
29
Název nakladatele
Technická univerzita Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Tatranské Zruby
Datum konání akce
5. 9. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—