Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

ICP OES analýza multivitamínových preparátů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F04%3A00001471" target="_blank" >RIV/00216275:25310/04:00001471 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    ICP OES Analysis of Multivitamin Preparations

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vitamins and minerals are necessary for the normal functioning of the body. Owing to increasing ratio of brainwork, man physical activity and feed consumption have decreased and nutrient uptake is insufficient. Many people take a multivitamin as a 'safety net' to protect them from deficiency and disease. In feed supplements, producers declare lists of components contained but do not ensure their content. For a control of technological process and evaluation of final products quality, a reliable analytical method for determination of multivitamin components is necessary.The paper deals with elemental analysis (Ca, K, Mg, Fe, P, Mn, Zn, Cu, Cr, Ni and V) of multivitamin preparations and food supplements by means ICP OES. Four procedures of sample preparation before analysis were compared: the total microwave decomposition, open wet digestion, ultrasound assisted extraction and slurry treatment. For solution and slurry analysis of these elements, methodology was elaborated. According to a

  • Název v anglickém jazyce

    ICP OES Analysis of Multivitamin Preparations

  • Popis výsledku anglicky

    Vitamins and minerals are necessary for the normal functioning of the body. Owing to increasing ratio of brainwork, man physical activity and feed consumption have decreased and nutrient uptake is insufficient. Many people take a multivitamin as a 'safety net' to protect them from deficiency and disease. In feed supplements, producers declare lists of components contained but do not ensure their content. For a control of technological process and evaluation of final products quality, a reliable analytical method for determination of multivitamin components is necessary.The paper deals with elemental analysis (Ca, K, Mg, Fe, P, Mn, Zn, Cu, Cr, Ni and V) of multivitamin preparations and food supplements by means ICP OES. Four procedures of sample preparation before analysis were compared: the total microwave decomposition, open wet digestion, ultrasound assisted extraction and slurry treatment. For solution and slurry analysis of these elements, methodology was elaborated. According to a

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Book of Abstract - XVIIth Slovak Spectroscopis Conference, 5.-9.9.2004, Tatranské Zruby

  • ISBN

    80-8073-167-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    29

  • Název nakladatele

    Technická univerzita Košice

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Tatranské Zruby

  • Datum konání akce

    5. 9. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku