Stanovení makro a mikro prvků v suspenzích multivitamínových přípravků metodou optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F06%3A00004470" target="_blank" >RIV/00216275:25310/06:00004470 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Determination of macro and trace element in multivitamins preparations by inductively coupled plasma optical emission spectrometry with slurry sample introduction
Popis výsledku v původním jazyce
A slurry sampling technique has been utilised for elemental analysis of multivitamins preparations using ICP-OES. For the analysed multivitamin preparations, the found element concentration is compared to amount declared by producer. The concentrations of Ca, Mg, P, K, Fe, Mn, Zn, Cu and Cr, Ni, V were determined in the range 1000 - 100000 μg.g-1 and 5 - 50 μg.g-1, respectively. The slurry ICP-OES analysis was found to be suitable for quality control monitoring of multivitamin preparations andcould be useful as a routine procedure.
Název v anglickém jazyce
Determination of macro and trace element in multivitamins preparations by inductively coupled plasma optical emission spectrometry with slurry sample introduction
Popis výsledku anglicky
A slurry sampling technique has been utilised for elemental analysis of multivitamins preparations using ICP-OES. For the analysed multivitamin preparations, the found element concentration is compared to amount declared by producer. The concentrations of Ca, Mg, P, K, Fe, Mn, Zn, Cu and Cr, Ni, V were determined in the range 1000 - 100000 μg.g-1 and 5 - 50 μg.g-1, respectively. The slurry ICP-OES analysis was found to be suitable for quality control monitoring of multivitamin preparations andcould be useful as a routine procedure.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
171-178
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—