Stafylokoky izolované z vody a potravin a jejich antibiotická rezistence
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F04%3A00001645" target="_blank" >RIV/00216275:25310/04:00001645 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stafylokoky izolované z vody a potravin a jejich antibiotická rezistence
Popis výsledku v původním jazyce
Bylo vyšetřeno celkem 60 vzorků potravin a studniční vody, z nichž bylo vyizolováno 67 kmenů stafylokoků. V celkovém počtu 15 druhů byly nejčastěji zastoupeny S. warneri (25,4 %), S. saprophyticus subsp. saprophyticus (16,4 %) a S. epidermidis (10,4 %).Vyizolované kmeny byly zařazeny do rodu Staphylococcus na základě rodové konfirmace a do druhu pomocí biochemických mikrotestů Staphy test 16 a API Staph testů. U jednotlivých kmenů byla stanovena citlivost na antibiotika diluční mikrometodou. Testovanékmeny byly nejvíce citlivé k teikoplaninu a vankomycinu (100%). Jako nejméně účinná byla označena antibiotika benzylpenicilin a erytromycin, ke kterým jevilo rezistenci 63,5 % (benzylpenicilin) a 44,9 % (erytromycin) všech kmenů sledovaných stafylokoků.
Název v anglickém jazyce
Staphylococci isolated from water and foods and their antibiotic resistance
Popis výsledku anglicky
60 samples of foodstuffs and water were examined, of which 67 of staphylococci were positive. The most frequently isolated strains of staphylococci were S. warneri (25,4%), S. saprophyticus (16,4%) and S. epidermidis (10,4%). The isolated strains were identified and, based on their generic attributes, they were ranked to genus Staphylococcus. For sorting, a Staphy test 16, API Staph were used. The isolates were further subjected to screening of sensitivity to antibiotics, a microbroth dilution method was applied.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA203%2F02%2F0023" target="_blank" >GA203/02/0023: Vývoj nových postupů pro vysoce spolehlivou analyt. kontrolu technol.,materiálů,potravin a život. prostř. a pro lékařskou diag. s využitím moderní instrumentace</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Monitorování cizorodých látek v životním prostředí VI
ISBN
80-7194-722-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Podivice
Datum konání akce
7. 4. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—