Výskyt plísní rodu Fusarium v potravinách a krmivech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F05%3A00003161" target="_blank" >RIV/00216275:25310/05:00003161 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt plísní rodu Fusarium v potravinách a krmivech
Popis výsledku v původním jazyce
Mikroskopické vláknité houby (mikromycety), nazývané též plísně, řadíme do samostatné říše hub. Jedná se o eukaryotické heterotrofní organismy žijící saprofyticky nebo paraziticky v přírodě. Hlavním důvodem monitorování kontaminace výrobků těmito mikroorganismy je jejich negativní vliv na zdraví lidí, zvířat i rostlin. Některé druhy plísní jsou totiž známými patogeny, které vyvolávají plísňová onemocnění nazývaná mykózy. Mimo to je značný počet mikroskopických vláknitých hub schopen produkovat řadu toxických sloučenin, z nichž nejsledovanější jsou mykotoxiny. Mezi nejdůležitější rody, jejichž druhy produkují významné mykotoxiny, patří rody Aspergillus, Fusarium a Penicillium. Fusaria jsou nejčastějšími kontaminanty cereálií a potravin a krmiv z nich vyrobených. Vysoká frekvence jejich výskytu je pozorována především na kukuřici a pšenici. Důvodem velké pozornosti, která se fusariím věnuje, je jejich schopnost tvorby trichothecenových a dalších mykotoxinů. Trichotheceny produkují hlavně
Název v anglickém jazyce
Occurrence of Fusarium in food and feed
Popis výsledku anglicky
Two PCR methods were evaluated for the successful identification of Fusarium species. The PCR was performed using a primer specifically targeted to Tri5 gene. The extraction technique of DNA by Cenis (1992) and the PCR procedure according to Edwards et al. (2001)) were compared with the DNA isolation and amplification using the Plant PCR Kit. The sensitivity of the latter method was determined using the reference strain of Fusarium graminearum CCM F-683 and the selectivity was examined using reference cultures of different genera of fungi naturally occurring in food and feedstuff. Fifty food and feedstuff samples were examined for the presence of trichothecenes-producing Fusarium. In total, seven Fusarium species were isolated, of which five reacted positively with the primer, resulting in the expected size amplicon of 260 bp. Macroscopic and microscopic features were observed on the pure culture of Fusarium and on fungi isolated in relation to their growth in different laboratory medi
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA203%2F05%2F2106" target="_blank" >GA203/05/2106: Moderní instrumentace v chemické, potravinářské a klinické analýze</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek - Monitorování cizorodých látek v životním prostředí VII.
ISBN
80-7194-817-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
155-164
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Podivice
Datum konání akce
23. 3. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—