Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt plísní rodu Fusarium v potravinách a krmivech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F05%3A00003161" target="_blank" >RIV/00216275:25310/05:00003161 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt plísní rodu Fusarium v potravinách a krmivech

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mikroskopické vláknité houby (mikromycety), nazývané též plísně, řadíme do samostatné říše hub. Jedná se o eukaryotické heterotrofní organismy žijící saprofyticky nebo paraziticky v přírodě. Hlavním důvodem monitorování kontaminace výrobků těmito mikroorganismy je jejich negativní vliv na zdraví lidí, zvířat i rostlin. Některé druhy plísní jsou totiž známými patogeny, které vyvolávají plísňová onemocnění nazývaná mykózy. Mimo to je značný počet mikroskopických vláknitých hub schopen produkovat řadu toxických sloučenin, z nichž nejsledovanější jsou mykotoxiny. Mezi nejdůležitější rody, jejichž druhy produkují významné mykotoxiny, patří rody Aspergillus, Fusarium a Penicillium. Fusaria jsou nejčastějšími kontaminanty cereálií a potravin a krmiv z nich vyrobených. Vysoká frekvence jejich výskytu je pozorována především na kukuřici a pšenici. Důvodem velké pozornosti, která se fusariím věnuje, je jejich schopnost tvorby trichothecenových a dalších mykotoxinů. Trichotheceny produkují hlavně

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence of Fusarium in food and feed

  • Popis výsledku anglicky

    Two PCR methods were evaluated for the successful identification of Fusarium species. The PCR was performed using a primer specifically targeted to Tri5 gene. The extraction technique of DNA by Cenis (1992) and the PCR procedure according to Edwards et al. (2001)) were compared with the DNA isolation and amplification using the Plant PCR Kit. The sensitivity of the latter method was determined using the reference strain of Fusarium graminearum CCM F-683 and the selectivity was examined using reference cultures of different genera of fungi naturally occurring in food and feedstuff. Fifty food and feedstuff samples were examined for the presence of trichothecenes-producing Fusarium. In total, seven Fusarium species were isolated, of which five reacted positively with the primer, resulting in the expected size amplicon of 260 bp. Macroscopic and microscopic features were observed on the pure culture of Fusarium and on fungi isolated in relation to their growth in different laboratory medi

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA203%2F05%2F2106" target="_blank" >GA203/05/2106: Moderní instrumentace v chemické, potravinářské a klinické analýze</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek - Monitorování cizorodých látek v životním prostředí VII.

  • ISBN

    80-7194-817-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    155-164

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Podivice

  • Datum konání akce

    23. 3. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku