Izolace Arcobacter butzleri z masa a jeho citlivost k různým kyselinám a hodnotám aktivity vody
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F06%3A00004859" target="_blank" >RIV/00216275:25310/06:00004859 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Isolation of Arcobacter butzleri from meats and its susceptibility to various acids and humectants
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was to isolate and identified Arcobacter butzleri from meat and meat products using specific enrichment media and PCR. A. butzleri strains reacted positively with the primers in ex-pected size amplicons of 1223 pb and 686 pb. The effect of weak organic acid addition and water activity (aw) on the growth of A. butzleri CCUG 30484 in culture media at 30oC was studied. In total, 32 Arco-bacter strains were isolated, of which 22 were A. butzleri. Chicken samples were found to be the main reservoir of A. butzleri (40.7% in retail level and 23.5% in processing plants). Generally, the growth of A. butzleri CCUG 30484 was inhibited at medium pH and the strain tested was extremely sensitive to broth environ-ment with aw values of < 0.980 using NaCl, glycerol or sucrose as humectants.
Název v anglickém jazyce
Isolation of Arcobacter butzleri from meats and its susceptibility to various acids and humectants
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to isolate and identified Arcobacter butzleri from meat and meat products using specific enrichment media and PCR. A. butzleri strains reacted positively with the primers in ex-pected size amplicons of 1223 pb and 686 pb. The effect of weak organic acid addition and water activity (aw) on the growth of A. butzleri CCUG 30484 in culture media at 30oC was studied. In total, 32 Arco-bacter strains were isolated, of which 22 were A. butzleri. Chicken samples were found to be the main reservoir of A. butzleri (40.7% in retail level and 23.5% in processing plants). Generally, the growth of A. butzleri CCUG 30484 was inhibited at medium pH and the strain tested was extremely sensitive to broth environ-ment with aw values of < 0.980 using NaCl, glycerol or sucrose as humectants.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA203%2F05%2F2106" target="_blank" >GA203/05/2106: Moderní instrumentace v chemické, potravinářské a klinické analýze</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Modern Multidisciplinary Applied Microbiology.Exploiting Microbes and Their Interactions
ISBN
3-527-31611-6
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
312-316
Počet stran knihy
—
Název nakladatele
Viley-VCH
Místo vydání
Weinheim, Germany
Kód UT WoS kapitoly
—