Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Problematika detekce rodu Arcobacter metodou PCR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F04%3A00001656" target="_blank" >RIV/00216275:25310/04:00001656 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Problematika detekce rodu Arcobacter metodou PCR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato práce se zabývá využitím metody PCR k urychlení a zpřesnění důkazu arkobakterů izolovaných z potravin a z vody a sleduje vliv matrice vzorku. Metoda využívá dvou párů primerů, rodově specifického (Arcobacter) a druhově specifického (A. butzleri). Specifita a citlivost optimalizované metody PCR byla ověřena na sbírkových kmenech Arcobacter butzleri CCUG 30484, Arcobacter cryaerophilus CCM 3933 a Arcobacter cryaerophilus CCM 3934.Dále byla prováděna přímá analýza pomnožovacích médií s vynecháním kultivačního kroku na pevném médiu. Pro urychlení detekce arkobakterů byla testována 4 pomnožovací média. Nejlepší výsledky poskytoval F6 selektivní bujón.U uměle kontaminovaných vzorků kuřecího, vepřového a hovězího masa byl sledován vliv matrice vzorku. Zvolená kombinace pomnožovacího média a pevné půdy byla vysoce selektivní. Jednotlivé druhy masa se liší obsahem tuku, který měl vliv na detekci arkobakterů.Metodou PCR bylo vyšetřeno 69 vzorků. Arcobacter spp. byl nalezen ve 29 případech (

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of Arcobacter using PCR method

  • Popis výsledku anglicky

    Method of optimized multiplex PCR was verified on reference strains Arcobacter butzleri CCUG 30484, Arcobacter cryaerophilus CCM 3933 and Arcobacter cryaerophilus CCM 3934.Direct analysis of enrichment broths takeing-off a culture step was performed. Four enrichment media were tested for the acceleration of arcobacters´ detection. F6 selective broth yielded the best results.Poultry, porcine and bovine samples were artificially contaminated and the influnce of samples´ matrix was investigated. A choice combination of an enrichment broth and a plating agar was highly selective. Sorts of meat differ in a content of fat, which had an influence on a detection of arcobacters.69 samples of food products and water were examined using multiplex PCR. Arcobacterspp. were found in 29 cases (42 %). Positive isolates were confirmed as A. butzleri (24,6 %) and A. cryaerophilus (17,4 %).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA203%2F02%2F0023" target="_blank" >GA203/02/0023: Vývoj nových postupů pro vysoce spolehlivou analyt. kontrolu technol.,materiálů,potravin a život. prostř. a pro lékařskou diag. s využitím moderní instrumentace</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Monitorování cizorodých látek v životním prostředí VI

  • ISBN

    80-7194-722-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    295-306

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Podivice

  • Datum konání akce

    7. 4. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku