Problematika detekce rodu Arcobacter metodou PCR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F04%3A00001656" target="_blank" >RIV/00216275:25310/04:00001656 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Problematika detekce rodu Arcobacter metodou PCR
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce se zabývá využitím metody PCR k urychlení a zpřesnění důkazu arkobakterů izolovaných z potravin a z vody a sleduje vliv matrice vzorku. Metoda využívá dvou párů primerů, rodově specifického (Arcobacter) a druhově specifického (A. butzleri). Specifita a citlivost optimalizované metody PCR byla ověřena na sbírkových kmenech Arcobacter butzleri CCUG 30484, Arcobacter cryaerophilus CCM 3933 a Arcobacter cryaerophilus CCM 3934.Dále byla prováděna přímá analýza pomnožovacích médií s vynecháním kultivačního kroku na pevném médiu. Pro urychlení detekce arkobakterů byla testována 4 pomnožovací média. Nejlepší výsledky poskytoval F6 selektivní bujón.U uměle kontaminovaných vzorků kuřecího, vepřového a hovězího masa byl sledován vliv matrice vzorku. Zvolená kombinace pomnožovacího média a pevné půdy byla vysoce selektivní. Jednotlivé druhy masa se liší obsahem tuku, který měl vliv na detekci arkobakterů.Metodou PCR bylo vyšetřeno 69 vzorků. Arcobacter spp. byl nalezen ve 29 případech (
Název v anglickém jazyce
Detection of Arcobacter using PCR method
Popis výsledku anglicky
Method of optimized multiplex PCR was verified on reference strains Arcobacter butzleri CCUG 30484, Arcobacter cryaerophilus CCM 3933 and Arcobacter cryaerophilus CCM 3934.Direct analysis of enrichment broths takeing-off a culture step was performed. Four enrichment media were tested for the acceleration of arcobacters´ detection. F6 selective broth yielded the best results.Poultry, porcine and bovine samples were artificially contaminated and the influnce of samples´ matrix was investigated. A choice combination of an enrichment broth and a plating agar was highly selective. Sorts of meat differ in a content of fat, which had an influence on a detection of arcobacters.69 samples of food products and water were examined using multiplex PCR. Arcobacterspp. were found in 29 cases (42 %). Positive isolates were confirmed as A. butzleri (24,6 %) and A. cryaerophilus (17,4 %).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA203%2F02%2F0023" target="_blank" >GA203/02/0023: Vývoj nových postupů pro vysoce spolehlivou analyt. kontrolu technol.,materiálů,potravin a život. prostř. a pro lékařskou diag. s využitím moderní instrumentace</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Monitorování cizorodých látek v životním prostředí VI
ISBN
80-7194-722-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
295-306
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Podivice
Datum konání akce
7. 4. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—