Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt a diversita Arcobacter spp. v České Republice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F08%3A00005917" target="_blank" >RIV/00216275:25310/08:00005917 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Prevalence and diversity of Arcobacter spp. in the Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to examine 634 samples of chicken, lamb, pork, beef, fish, samples from the intensive animal industry and from poultry for slaughter as well as from the domestic breeding of poultry, horses, pigs, and lambs, surface water, and clinical samples for the presence of Arcobacter. All the samples were examined with a cultivation method followed by the confirmation of multiplex PCR. The method of multiplex PCR applied directly to a liquid medium after enrichment was applied only to the samples with the highest probability of the presence of arcobacters. Arcobacter spp. was detected in 11.8% of the samples, of which A. butzleri, A. cryaerophilus, and A. skirrowii was found in 6.6%, 5.1% and 0.2 % of the samples, respectively. The sources of the arcobacters were the chicken meat from the retail market, intensive animal industry, domestic breeding of chickens, lamb raising environment, surface water, and wastewater, and the swabs of beef taken in a meat processing facto

  • Název v anglickém jazyce

    Prevalence and diversity of Arcobacter spp. in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to examine 634 samples of chicken, lamb, pork, beef, fish, samples from the intensive animal industry and from poultry for slaughter as well as from the domestic breeding of poultry, horses, pigs, and lambs, surface water, and clinical samples for the presence of Arcobacter. All the samples were examined with a cultivation method followed by the confirmation of multiplex PCR. The method of multiplex PCR applied directly to a liquid medium after enrichment was applied only to the samples with the highest probability of the presence of arcobacters. Arcobacter spp. was detected in 11.8% of the samples, of which A. butzleri, A. cryaerophilus, and A. skirrowii was found in 6.6%, 5.1% and 0.2 % of the samples, respectively. The sources of the arcobacters were the chicken meat from the retail market, intensive animal industry, domestic breeding of chickens, lamb raising environment, surface water, and wastewater, and the swabs of beef taken in a meat processing facto

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA203%2F05%2F2106" target="_blank" >GA203/05/2106: Moderní instrumentace v chemické, potravinářské a klinické analýze</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Protection

  • ISSN

    0362-028X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    71

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    719-727

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus