Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ověření imunochemické metody Western blot pro identifikaci tepelně opracovaného masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F06%3A%230000013" target="_blank" >RIV/00027022:_____/06:#0000013 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ověření imunochemické metody Western blot pro identifikaci tepelně opracovaného masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Metodou Western blot byla v tepelně opracovaném mase sledována přítomnost hovězího a kuřecího masa za přítomnosti jiných druhů masa. Byly testovány kuřecí imunoglobulin IgY pro identifikaci hovězího masa a králičí imunoglobulin k identifikaci kuřecího masa. Reakce na hovězí maso byla velmi silná, objevila se však i positivní reakce u jehněčího a slabě positivní u koňského masa; tu se však podařilo odstranit naředěním. V případě kuřecího masa byly testovány dvě králičí polyklonální protilátky, obě vykazovaly silně positivní reakci proti kuřecímu masu, ale i proti masu dalších druhů drůbeže (krůtí a kachní). Vyskytovaly se také křížové reakce s jinými druhy mas (hovězí, skopové, koňské) s výjimkou masa vepřového. K odstranění těchto reakcí byla vyzkoušena saturace vhodnými extrakty jehněčího masa. Výsledkem byla negativní reakce na jehněčí maso a slabě positivní na maso hovězí. Kontrola bez saturace vykazovala velmi silnou křížovou reakci.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of immuno-chemical method ?Western blot'' for Identification of warm treated meat

  • Popis výsledku anglicky

    Using the Western blot method in heat treated meat was tested the mixture of beef and chicken meat in the presence of other kinds of meat. The chicken immunoglobin IgY for identification of beef meat and rabbit immunoglobin for chicken meat was used. Thereaction of beef meat was very strong, but positive reaction on lambs and poor positive reaction on horse meat appeared, but this was possible to eliminate by dilution. Two rabbit polyclonal antigens were tested in the case of chicken meat, both showedstrong positive reaction against chicken meat, but against meat of other poultry (duck, turkey) also. The cross-reactions with other kinds of meat (beef, mutton, horse) with exception of pork occured also. For removing these reactions was the saturationwith suitable extracts of lamb meat tested. The result was the negative reaction on lamb and poor positive on beef. The control experiments without saturation showed very strong cross reaction.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXXVII. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    ISSN 1802-1433

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    370-374

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    29. 5. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku