Ověření imunochemické metody Western blot pro identifikaci tepelně opracovaného masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F06%3A%230000013" target="_blank" >RIV/00027022:_____/06:#0000013 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ověření imunochemické metody Western blot pro identifikaci tepelně opracovaného masa
Popis výsledku v původním jazyce
Metodou Western blot byla v tepelně opracovaném mase sledována přítomnost hovězího a kuřecího masa za přítomnosti jiných druhů masa. Byly testovány kuřecí imunoglobulin IgY pro identifikaci hovězího masa a králičí imunoglobulin k identifikaci kuřecího masa. Reakce na hovězí maso byla velmi silná, objevila se však i positivní reakce u jehněčího a slabě positivní u koňského masa; tu se však podařilo odstranit naředěním. V případě kuřecího masa byly testovány dvě králičí polyklonální protilátky, obě vykazovaly silně positivní reakci proti kuřecímu masu, ale i proti masu dalších druhů drůbeže (krůtí a kachní). Vyskytovaly se také křížové reakce s jinými druhy mas (hovězí, skopové, koňské) s výjimkou masa vepřového. K odstranění těchto reakcí byla vyzkoušena saturace vhodnými extrakty jehněčího masa. Výsledkem byla negativní reakce na jehněčí maso a slabě positivní na maso hovězí. Kontrola bez saturace vykazovala velmi silnou křížovou reakci.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of immuno-chemical method ?Western blot'' for Identification of warm treated meat
Popis výsledku anglicky
Using the Western blot method in heat treated meat was tested the mixture of beef and chicken meat in the presence of other kinds of meat. The chicken immunoglobin IgY for identification of beef meat and rabbit immunoglobin for chicken meat was used. Thereaction of beef meat was very strong, but positive reaction on lambs and poor positive reaction on horse meat appeared, but this was possible to eliminate by dilution. Two rabbit polyclonal antigens were tested in the case of chicken meat, both showedstrong positive reaction against chicken meat, but against meat of other poultry (duck, turkey) also. The cross-reactions with other kinds of meat (beef, mutton, horse) with exception of pork occured also. For removing these reactions was the saturationwith suitable extracts of lamb meat tested. The result was the negative reaction on lamb and poor positive on beef. The control experiments without saturation showed very strong cross reaction.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXVII. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
ISSN 1802-1433
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
370-374
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
29. 5. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—