Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt arkobakterů v ČR a vliv matrice vzorku na jejich detekci metodou PCR.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F06%3A00004122" target="_blank" >RIV/00216275:25310/06:00004122 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Occurrence of Arcobacters in Czech Republic and the influence of sample matrix on their detection using PCR.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sixty nine meat and water samples were examined by m-PCR assay of the enrichment media. Twenty nine (42 %) of samples were contaminated with Arcobacter species. In 17 samples (24,6 %), A. butzleri was confirmed by m-PCR. Direct detection of arcobacters from assay avoided cultivation on agar plates and reduced the time required for detection. Sensitivity of optimised m-PCR method was verified using four different enrichment broths artificially contaminated with pure cultures of Arcobacters. Formula 6 gave the best results from recommended enrichment media. Influence of matrix samples was tested on real samples of chicken, pork and beef, in which suspension of definite density of Arcobacters was added. It was shown, particularly, that a sample with higher fat content has required a longer incubation period in enrichment broth for successful detection by m-PCR assay.

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence of Arcobacters in Czech Republic and the influence of sample matrix on their detection using PCR.

  • Popis výsledku anglicky

    Sixty nine meat and water samples were examined by m-PCR assay of the enrichment media. Twenty nine (42 %) of samples were contaminated with Arcobacter species. In 17 samples (24,6 %), A. butzleri was confirmed by m-PCR. Direct detection of arcobacters from assay avoided cultivation on agar plates and reduced the time required for detection. Sensitivity of optimised m-PCR method was verified using four different enrichment broths artificially contaminated with pure cultures of Arcobacters. Formula 6 gave the best results from recommended enrichment media. Influence of matrix samples was tested on real samples of chicken, pork and beef, in which suspension of definite density of Arcobacters was added. It was shown, particularly, that a sample with higher fat content has required a longer incubation period in enrichment broth for successful detection by m-PCR assay.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA203%2F05%2F2106" target="_blank" >GA203/05/2106: Moderní instrumentace v chemické, potravinářské a klinické analýze</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food and Nutrition Research

  • ISSN

    1336-8672

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    45

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    152-158

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus