Stafylokokové enterotoxiny a jejich detekce.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F07%3A00005849" target="_blank" >RIV/00216275:25310/07:00005849 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stafylokokové enterotoxiny a jejich detekce.
Popis výsledku v původním jazyce
Bakteriální druh Staphylococcus aureus je považován za jednoho z nejvýznamnějších lidských patogenů dnešní doby. Alimentární intoxikace jsou způsobeny toxiny, které Staphylococcus aureus produkuje. Onemocnění je vyvoláno po konzumaci potraviny obsahujícítoxickou dávku stafylokokových entrotoxinů (SEs). Příznaky otravy se projevují již po několika hodinách. SEs jsou pro člověka velmi nebezpečné, neboť mohou být obsaženy v potravině, i když je Staphylococcus aureus již usmrcen. SEs jsou díky své struktuře a složení odolné nejen vůči působení proteolytických enzymů, ale jsou také termostabilní. V nedávné době byly objeveny nové stafylokokové enterotoxiny. Na stanovení těchto SEs nejsou zatím vyvinuty metody, které by se daly uplatňovat v běžné laboratorní praxi. Z nově objevených stafylokokových enterotoxinů je pro člověka nejnebezpečnější SEH. Můžeme ho detekovat elektroforézou na polyakrylamidových gelech, nebo pomocí specifické imunochemické metody ELISA.
Název v anglickém jazyce
Detection of staphylococcal enterotoxins
Popis výsledku anglicky
The bacterial species Staphylococcus aureus are consider to be one of the most spread human pathogens in today. Bacteries of Staphylococcus aureus produce toxins which can provoke alimentary intoxication. Intoxication is caused by consummation of food containing a toxic dose of Staphylococcal enterotoxins (SEs). The poisoning symptoms appear in a few hours after ingestion. SEs are very dangerous because they could stay in the food even when the bacteria Staphylococcus aureus are destroyed. Due to the SEs?s chemical composition and structure they have enhanced stability against proteolytic enzyms and thermal shock. Recently, discovery of new type of enterotoxins produced by Staphylococcus aureus was published. Detection methods appropriate for SEs analysis which could be simply used in laborotories are still under study. SEH is one of the most dangerous enterotoxin from the group of new discovered SEs. Nevertheless the SEH could be detection using either electrophoresis on polyacrylamid
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA203%2F05%2F2106" target="_blank" >GA203/05/2106: Moderní instrumentace v chemické, potravinářské a klinické analýze</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků ze semináře IX. Monitorování cizorodých látek v životním prostředí
ISBN
978-80-7194-953-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
221-227
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—