Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stafylokokové enterotoxiny a jejich detekce.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F07%3A00005849" target="_blank" >RIV/00216275:25310/07:00005849 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stafylokokové enterotoxiny a jejich detekce.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bakteriální druh Staphylococcus aureus je považován za jednoho z nejvýznamnějších lidských patogenů dnešní doby. Alimentární intoxikace jsou způsobeny toxiny, které Staphylococcus aureus produkuje. Onemocnění je vyvoláno po konzumaci potraviny obsahujícítoxickou dávku stafylokokových entrotoxinů (SEs). Příznaky otravy se projevují již po několika hodinách. SEs jsou pro člověka velmi nebezpečné, neboť mohou být obsaženy v potravině, i když je Staphylococcus aureus již usmrcen. SEs jsou díky své struktuře a složení odolné nejen vůči působení proteolytických enzymů, ale jsou také termostabilní. V nedávné době byly objeveny nové stafylokokové enterotoxiny. Na stanovení těchto SEs nejsou zatím vyvinuty metody, které by se daly uplatňovat v běžné laboratorní praxi. Z nově objevených stafylokokových enterotoxinů je pro člověka nejnebezpečnější SEH. Můžeme ho detekovat elektroforézou na polyakrylamidových gelech, nebo pomocí specifické imunochemické metody ELISA.

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of staphylococcal enterotoxins

  • Popis výsledku anglicky

    The bacterial species Staphylococcus aureus are consider to be one of the most spread human pathogens in today. Bacteries of Staphylococcus aureus produce toxins which can provoke alimentary intoxication. Intoxication is caused by consummation of food containing a toxic dose of Staphylococcal enterotoxins (SEs). The poisoning symptoms appear in a few hours after ingestion. SEs are very dangerous because they could stay in the food even when the bacteria Staphylococcus aureus are destroyed. Due to the SEs?s chemical composition and structure they have enhanced stability against proteolytic enzyms and thermal shock. Recently, discovery of new type of enterotoxins produced by Staphylococcus aureus was published. Detection methods appropriate for SEs analysis which could be simply used in laborotories are still under study. SEH is one of the most dangerous enterotoxin from the group of new discovered SEs. Nevertheless the SEH could be detection using either electrophoresis on polyacrylamid

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA203%2F05%2F2106" target="_blank" >GA203/05/2106: Moderní instrumentace v chemické, potravinářské a klinické analýze</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků ze semináře IX. Monitorování cizorodých látek v životním prostředí

  • ISBN

    978-80-7194-953-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    221-227

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku