Usnadnění separace reakční směsi po transesterifikaci rostlinných olejů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F08%3A00006171" target="_blank" >RIV/00216275:25310/08:00006171 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Simplification of Separation of Reaction Mixture after Transesterification of Vegetable Oil
Popis výsledku v původním jazyce
Heterogeneous reaction mixture is formed by transesterification of vegetable oils. The reaction mixture contains methyl esters of higher fatty acids and glycerol mainly. From this mixture, biodiesel is gained by spontaneous sedimentation in the gravitational field. The sedimentation can be considerably accelerated by controlled addition of water. It was found that addition of small amount of water into the crude reaction mixture affected significantly the mixture and substantial change in the speed of the separation took place. Considerable differences in the composition and quality of ester and glycerol phases occurred. Optical properties (transmittance and refractive indices) of heterogeneous reaction mixture are change after addition of water; thischange can be observed spectrophotometrically. This method is applicable for all types of vegetable oils including waste frying oils.
Název v anglickém jazyce
Simplification of Separation of Reaction Mixture after Transesterification of Vegetable Oil
Popis výsledku anglicky
Heterogeneous reaction mixture is formed by transesterification of vegetable oils. The reaction mixture contains methyl esters of higher fatty acids and glycerol mainly. From this mixture, biodiesel is gained by spontaneous sedimentation in the gravitational field. The sedimentation can be considerably accelerated by controlled addition of water. It was found that addition of small amount of water into the crude reaction mixture affected significantly the mixture and substantial change in the speed of the separation took place. Considerable differences in the composition and quality of ester and glycerol phases occurred. Optical properties (transmittance and refractive indices) of heterogeneous reaction mixture are change after addition of water; thischange can be observed spectrophotometrically. This method is applicable for all types of vegetable oils including waste frying oils.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
European Journal of Lipid Science and Technology
ISSN
1438-7697
e-ISSN
—
Svazek periodika
110
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—