Moisture adsorption characteristics of black currant (Ribes nigrum L.), black elderberry (Sambucus nigra L.) and chokeberry (Aronia melanocarpa, (Minchx.) Ell.) samples at different temperatures
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F11%3A39881360" target="_blank" >RIV/00216275:25310/11:39881360 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1111/j.1745-4530.2009.00507.x" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1111/j.1745-4530.2009.00507.x</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1111/j.1745-4530.2009.00507.x" target="_blank" >10.1111/j.1745-4530.2009.00507.x</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Moisture adsorption characteristics of black currant (Ribes nigrum L.), black elderberry (Sambucus nigra L.) and chokeberry (Aronia melanocarpa, (Minchx.) Ell.) samples at different temperatures
Popis výsledku v původním jazyce
Adsorption isotherms of black currant, black elderberry and chokeberry were obtained at 10, 25 and 40°C. Generally, increasing temperature decreased adsorbed moisture particularly at 10°C, whereas the adsorption was similar at 25 and 40°C in the range of0.10-0.75 aw for all the berry samples. All the berries sorbed more water at 40°C than at 10 or 25°C above 0.75 aw. Of the six sorption models, Peleg's model gave the best fit. The net isosteric heats of adsorption were obtained using Clausius-Clapeyronequation showing that the adsorbed water is strongly bound to adsorbent at low moisture content. The glass transition temperature concept was also discussed. Based on the results of the study and the literature reviewed, the chilled storage has a favourable effect on the quality and shelf life of the dried berries.
Název v anglickém jazyce
Moisture adsorption characteristics of black currant (Ribes nigrum L.), black elderberry (Sambucus nigra L.) and chokeberry (Aronia melanocarpa, (Minchx.) Ell.) samples at different temperatures
Popis výsledku anglicky
Adsorption isotherms of black currant, black elderberry and chokeberry were obtained at 10, 25 and 40°C. Generally, increasing temperature decreased adsorbed moisture particularly at 10°C, whereas the adsorption was similar at 25 and 40°C in the range of0.10-0.75 aw for all the berry samples. All the berries sorbed more water at 40°C than at 10 or 25°C above 0.75 aw. Of the six sorption models, Peleg's model gave the best fit. The net isosteric heats of adsorption were obtained using Clausius-Clapeyronequation showing that the adsorbed water is strongly bound to adsorbent at low moisture content. The glass transition temperature concept was also discussed. Based on the results of the study and the literature reviewed, the chilled storage has a favourable effect on the quality and shelf life of the dried berries.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA203%2F08%2F1536" target="_blank" >GA203/08/1536: Progresívní metody v chemické, potravinářské a klinické analýze</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food Process Engineering
ISSN
0145-8876
e-ISSN
—
Svazek periodika
34
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
ES - Španělské království
Počet stran výsledku
16
Strana od-do
1419-1434
Kód UT WoS článku
000295326700004
EID výsledku v databázi Scopus
—