Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Moisture adsorption characteristics of black currant (Ribes nigrum L.), black elderberry (Sambucus nigra L.) and chokeberry (Aronia melanocarpa, (Minchx.) Ell.) samples at different temperatures

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F11%3A39881360" target="_blank" >RIV/00216275:25310/11:39881360 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/j.1745-4530.2009.00507.x" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1111/j.1745-4530.2009.00507.x</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/j.1745-4530.2009.00507.x" target="_blank" >10.1111/j.1745-4530.2009.00507.x</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Moisture adsorption characteristics of black currant (Ribes nigrum L.), black elderberry (Sambucus nigra L.) and chokeberry (Aronia melanocarpa, (Minchx.) Ell.) samples at different temperatures

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Adsorption isotherms of black currant, black elderberry and chokeberry were obtained at 10, 25 and 40°C. Generally, increasing temperature decreased adsorbed moisture particularly at 10°C, whereas the adsorption was similar at 25 and 40°C in the range of0.10-0.75 aw for all the berry samples. All the berries sorbed more water at 40°C than at 10 or 25°C above 0.75 aw. Of the six sorption models, Peleg's model gave the best fit. The net isosteric heats of adsorption were obtained using Clausius-Clapeyronequation showing that the adsorbed water is strongly bound to adsorbent at low moisture content. The glass transition temperature concept was also discussed. Based on the results of the study and the literature reviewed, the chilled storage has a favourable effect on the quality and shelf life of the dried berries.

  • Název v anglickém jazyce

    Moisture adsorption characteristics of black currant (Ribes nigrum L.), black elderberry (Sambucus nigra L.) and chokeberry (Aronia melanocarpa, (Minchx.) Ell.) samples at different temperatures

  • Popis výsledku anglicky

    Adsorption isotherms of black currant, black elderberry and chokeberry were obtained at 10, 25 and 40°C. Generally, increasing temperature decreased adsorbed moisture particularly at 10°C, whereas the adsorption was similar at 25 and 40°C in the range of0.10-0.75 aw for all the berry samples. All the berries sorbed more water at 40°C than at 10 or 25°C above 0.75 aw. Of the six sorption models, Peleg's model gave the best fit. The net isosteric heats of adsorption were obtained using Clausius-Clapeyronequation showing that the adsorbed water is strongly bound to adsorbent at low moisture content. The glass transition temperature concept was also discussed. Based on the results of the study and the literature reviewed, the chilled storage has a favourable effect on the quality and shelf life of the dried berries.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA203%2F08%2F1536" target="_blank" >GA203/08/1536: Progresívní metody v chemické, potravinářské a klinické analýze</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Process Engineering

  • ISSN

    0145-8876

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    34

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    ES - Španělské království

  • Počet stran výsledku

    16

  • Strana od-do

    1419-1434

  • Kód UT WoS článku

    000295326700004

  • EID výsledku v databázi Scopus