Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Thermodynamic Properties and Glass Transition Temperature of Roasted and Unroasted carob (Ceratonia siliqua L.) powder

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F19%3A39914345" target="_blank" >RIV/00216275:25310/19:39914345 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28110/19:63523577

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.125208" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.125208</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.125208" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2019.125208</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Thermodynamic Properties and Glass Transition Temperature of Roasted and Unroasted carob (Ceratonia siliqua L.) powder

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Moisture adsorption isotherms of unroasted and roasted carob powder (Ceratonia siliqua L.) at 15, 25, and 40 °C were determinated by the static gravimetric method over the wide range of water activity from 0.06 to 0.90. GAB model fitted well the experimental adsorption data showing sigmoid shape curves for both samples. Claussius-Clapeyron equation showed that the adsorbed moisture is strongly bound to the surface of unroasted carob powder in low moisture content than that in roasted sample. The variation of the net integral enthalpy and entropy with the moisture content exhibited maximal and minimal values for unroasted carob powder at low moisture content, respectively. Combining the glass transition temperature lines with adsorption isotherms, it was found that roasted carob powder is stable up to 0.43 aw in comparison with unroasted carob powder (up to 0.38 aw). Additionally, higher content of phenolics was observed in roasted carob powder.

  • Název v anglickém jazyce

    Thermodynamic Properties and Glass Transition Temperature of Roasted and Unroasted carob (Ceratonia siliqua L.) powder

  • Popis výsledku anglicky

    Moisture adsorption isotherms of unroasted and roasted carob powder (Ceratonia siliqua L.) at 15, 25, and 40 °C were determinated by the static gravimetric method over the wide range of water activity from 0.06 to 0.90. GAB model fitted well the experimental adsorption data showing sigmoid shape curves for both samples. Claussius-Clapeyron equation showed that the adsorbed moisture is strongly bound to the surface of unroasted carob powder in low moisture content than that in roasted sample. The variation of the net integral enthalpy and entropy with the moisture content exhibited maximal and minimal values for unroasted carob powder at low moisture content, respectively. Combining the glass transition temperature lines with adsorption isotherms, it was found that roasted carob powder is stable up to 0.43 aw in comparison with unroasted carob powder (up to 0.38 aw). Additionally, higher content of phenolics was observed in roasted carob powder.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    300

  • Číslo periodika v rámci svazku

    December

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    "125206-1"-"125206-9"

  • Kód UT WoS článku

    000483990100057

  • EID výsledku v databázi Scopus