Thermodynamic Properties and Glass Transition Temperature of Roasted and Unroasted carob (Ceratonia siliqua L.) powder
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F19%3A39914345" target="_blank" >RIV/00216275:25310/19:39914345 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/70883521:28110/19:63523577
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.125208" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.125208</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.125208" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2019.125208</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Thermodynamic Properties and Glass Transition Temperature of Roasted and Unroasted carob (Ceratonia siliqua L.) powder
Popis výsledku v původním jazyce
Moisture adsorption isotherms of unroasted and roasted carob powder (Ceratonia siliqua L.) at 15, 25, and 40 °C were determinated by the static gravimetric method over the wide range of water activity from 0.06 to 0.90. GAB model fitted well the experimental adsorption data showing sigmoid shape curves for both samples. Claussius-Clapeyron equation showed that the adsorbed moisture is strongly bound to the surface of unroasted carob powder in low moisture content than that in roasted sample. The variation of the net integral enthalpy and entropy with the moisture content exhibited maximal and minimal values for unroasted carob powder at low moisture content, respectively. Combining the glass transition temperature lines with adsorption isotherms, it was found that roasted carob powder is stable up to 0.43 aw in comparison with unroasted carob powder (up to 0.38 aw). Additionally, higher content of phenolics was observed in roasted carob powder.
Název v anglickém jazyce
Thermodynamic Properties and Glass Transition Temperature of Roasted and Unroasted carob (Ceratonia siliqua L.) powder
Popis výsledku anglicky
Moisture adsorption isotherms of unroasted and roasted carob powder (Ceratonia siliqua L.) at 15, 25, and 40 °C were determinated by the static gravimetric method over the wide range of water activity from 0.06 to 0.90. GAB model fitted well the experimental adsorption data showing sigmoid shape curves for both samples. Claussius-Clapeyron equation showed that the adsorbed moisture is strongly bound to the surface of unroasted carob powder in low moisture content than that in roasted sample. The variation of the net integral enthalpy and entropy with the moisture content exhibited maximal and minimal values for unroasted carob powder at low moisture content, respectively. Combining the glass transition temperature lines with adsorption isotherms, it was found that roasted carob powder is stable up to 0.43 aw in comparison with unroasted carob powder (up to 0.38 aw). Additionally, higher content of phenolics was observed in roasted carob powder.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
300
Číslo periodika v rámci svazku
December
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
"125206-1"-"125206-9"
Kód UT WoS článku
000483990100057
EID výsledku v databázi Scopus
—