Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Moisture Adsorption Isotherms and Thermodynamic Properties of Green and Roasted Yerba Mate (Ilex paraguariensis)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F15%3A39899522" target="_blank" >RIV/00216275:25310/15:39899522 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2015.10.001" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2015.10.001</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2015.10.001" target="_blank" >10.1016/j.fbio.2015.10.001</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Moisture Adsorption Isotherms and Thermodynamic Properties of Green and Roasted Yerba Mate (Ilex paraguariensis)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Moisture adsorption isotherms of green and roasted Yerba mate (Ilex paraguariensis) at 5, 25, and 40oC were determinated by the static gravimetric method over the wide range of water activity from 0.05 to 0.9. GAB model fitted well the experimental adsorption data presenting sigmoid shape curves for both samples. Whereas the decrease of isotherms with increasing of the temperature was observed for green mate sample over the whole range of water activities, a crossing-over of isotherm at 40oC was observed for roasted mate sample at 0.66 aw. Nevertheless, the moisture adsorption was significantly higher for green mate than that for roasted mate. The effect of temperature on the properties of sorbed water calculating from Curie's equation was only apparent for roasted Yerba mate. Claussius-Clapeyron equation showed that the adsorbed moisture is strongly bound to the surface of green Yerba mate in low moisture content in comparison with roasted Yerba mate. According to compensation theory,

  • Název v anglickém jazyce

    Moisture Adsorption Isotherms and Thermodynamic Properties of Green and Roasted Yerba Mate (Ilex paraguariensis)

  • Popis výsledku anglicky

    Moisture adsorption isotherms of green and roasted Yerba mate (Ilex paraguariensis) at 5, 25, and 40oC were determinated by the static gravimetric method over the wide range of water activity from 0.05 to 0.9. GAB model fitted well the experimental adsorption data presenting sigmoid shape curves for both samples. Whereas the decrease of isotherms with increasing of the temperature was observed for green mate sample over the whole range of water activities, a crossing-over of isotherm at 40oC was observed for roasted mate sample at 0.66 aw. Nevertheless, the moisture adsorption was significantly higher for green mate than that for roasted mate. The effect of temperature on the properties of sorbed water calculating from Curie's equation was only apparent for roasted Yerba mate. Claussius-Clapeyron equation showed that the adsorbed moisture is strongly bound to the surface of green Yerba mate in low moisture content in comparison with roasted Yerba mate. According to compensation theory,

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Bioscience

  • ISSN

    2212-4292

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    12

  • Číslo periodika v rámci svazku

    December

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    122-127

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84944739933