Modelování sorpčních izoterem vlhkosti jogurtu sušeného v rozprašovací sušárně
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00001649" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00001649 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Modelling the water sorption isotherms of yoghurt powder spray
Popis výsledku v původním jazyce
Moisture sorption isotherms of yoghurt powder spray were determined using a gravimetric dynamic method with continuous recording of changes in sample weight. Equilibrium data for adsorption and desorption of water from yoghurt powder spray were investigated at ambient temperatures in the range of 20 to 40oC and water activity ranging from 0.40 to 0.99. Sorption capacity decreased as temperature increased. Four models available in the literature (Chung-Pfost, Halsey, Henderson and Oswin) were evaluated by determining the best fit to the experimental data. The modified Chung-Pfost equation was found to be a good model for moisture adsorption and desorption of yoghurt powder spray. The critical value of equilibrium moisture content of samples tested, corresponding to the water activity equal 0.6, was 8.1--8.9 %(wet basis) at the temperature of 20oC.
Název v anglickém jazyce
Modelling the water sorption isotherms of yoghurt powder spray
Popis výsledku anglicky
Moisture sorption isotherms of yoghurt powder spray were determined using a gravimetric dynamic method with continuous recording of changes in sample weight. Equilibrium data for adsorption and desorption of water from yoghurt powder spray were investigated at ambient temperatures in the range of 20 to 40oC and water activity ranging from 0.40 to 0.99. Sorption capacity decreased as temperature increased. Four models available in the literature (Chung-Pfost, Halsey, Henderson and Oswin) were evaluated by determining the best fit to the experimental data. The modified Chung-Pfost equation was found to be a good model for moisture adsorption and desorption of yoghurt powder spray. The critical value of equilibrium moisture content of samples tested, corresponding to the water activity equal 0.6, was 8.1--8.9 %(wet basis) at the temperature of 20oC.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mathematics and Computers in Simulation
ISSN
0378-4754
e-ISSN
—
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
1-2
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
157-164
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—