Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Modelování sorpčních izoterem vlhkosti jogurtu sušeného v rozprašovací sušárně

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00001649" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00001649 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Modelling the water sorption isotherms of yoghurt powder spray

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Moisture sorption isotherms of yoghurt powder spray were determined using a gravimetric dynamic method with continuous recording of changes in sample weight. Equilibrium data for adsorption and desorption of water from yoghurt powder spray were investigated at ambient temperatures in the range of 20 to 40oC and water activity ranging from 0.40 to 0.99. Sorption capacity decreased as temperature increased. Four models available in the literature (Chung-Pfost, Halsey, Henderson and Oswin) were evaluated by determining the best fit to the experimental data. The modified Chung-Pfost equation was found to be a good model for moisture adsorption and desorption of yoghurt powder spray. The critical value of equilibrium moisture content of samples tested, corresponding to the water activity equal 0.6, was 8.1--8.9 %(wet basis) at the temperature of 20oC.

  • Název v anglickém jazyce

    Modelling the water sorption isotherms of yoghurt powder spray

  • Popis výsledku anglicky

    Moisture sorption isotherms of yoghurt powder spray were determined using a gravimetric dynamic method with continuous recording of changes in sample weight. Equilibrium data for adsorption and desorption of water from yoghurt powder spray were investigated at ambient temperatures in the range of 20 to 40oC and water activity ranging from 0.40 to 0.99. Sorption capacity decreased as temperature increased. Four models available in the literature (Chung-Pfost, Halsey, Henderson and Oswin) were evaluated by determining the best fit to the experimental data. The modified Chung-Pfost equation was found to be a good model for moisture adsorption and desorption of yoghurt powder spray. The critical value of equilibrium moisture content of samples tested, corresponding to the water activity equal 0.6, was 8.1--8.9 %(wet basis) at the temperature of 20oC.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mathematics and Computers in Simulation

  • ISSN

    0378-4754

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    65

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1-2

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    157-164

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus