Sorpční izotermy vlhkosti sušené syrovátky v teplotovém rozsahu 10oC -- 40oC
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00001671" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00001671 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Moisture sorption isotherms of whey powder spray in the temperature range of 10oC -- 40oC
Popis výsledku v původním jazyce
The paper presents results of water sorption tests of whey powder spray carried out under laboratory conditions and mathematical analyses of sorption isotherms. Moisture equilibrium data were investigated at air temperatures in the range of 10 - 40oC andwater activity ranging from 0.3 to 0.99. The experimental procedure used was a gravimetric dynamic method with the continuous registration of sample weight changes. A special laboratory drying device has been developed for the purpose. Sorption capacitydecreases as temperature increases. Rehydration of the dried material results in hysteresis but this phenomena was small. Four models of equilibrium moisture content/water activity (Chung-Pfost, Halsey, Henderson, and Oswin) were evaluated for their ability to fit data for the samples tested. The Henderon´s equation was a good model for moisture adsorption and desorption of whey powder spray.
Název v anglickém jazyce
Moisture sorption isotherms of whey powder spray in the temperature range of 10oC -- 40oC
Popis výsledku anglicky
The paper presents results of water sorption tests of whey powder spray carried out under laboratory conditions and mathematical analyses of sorption isotherms. Moisture equilibrium data were investigated at air temperatures in the range of 10 - 40oC andwater activity ranging from 0.3 to 0.99. The experimental procedure used was a gravimetric dynamic method with the continuous registration of sample weight changes. A special laboratory drying device has been developed for the purpose. Sorption capacitydecreases as temperature increases. Rehydration of the dried material results in hysteresis but this phenomena was small. Four models of equilibrium moisture content/water activity (Chung-Pfost, Halsey, Henderson, and Oswin) were evaluated for their ability to fit data for the samples tested. The Henderon´s equation was a good model for moisture adsorption and desorption of whey powder spray.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GB - Zemědělské stroje a stavby
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Adsorption Science and Technology
ISSN
0263-6174
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
377-384
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—