Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sorpční izotermy vlhkosti sušené syrovátky v teplotovém rozsahu 10oC -- 40oC

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00001671" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00001671 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Moisture sorption isotherms of whey powder spray in the temperature range of 10oC -- 40oC

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The paper presents results of water sorption tests of whey powder spray carried out under laboratory conditions and mathematical analyses of sorption isotherms. Moisture equilibrium data were investigated at air temperatures in the range of 10 - 40oC andwater activity ranging from 0.3 to 0.99. The experimental procedure used was a gravimetric dynamic method with the continuous registration of sample weight changes. A special laboratory drying device has been developed for the purpose. Sorption capacitydecreases as temperature increases. Rehydration of the dried material results in hysteresis but this phenomena was small. Four models of equilibrium moisture content/water activity (Chung-Pfost, Halsey, Henderson, and Oswin) were evaluated for their ability to fit data for the samples tested. The Henderon´s equation was a good model for moisture adsorption and desorption of whey powder spray.

  • Název v anglickém jazyce

    Moisture sorption isotherms of whey powder spray in the temperature range of 10oC -- 40oC

  • Popis výsledku anglicky

    The paper presents results of water sorption tests of whey powder spray carried out under laboratory conditions and mathematical analyses of sorption isotherms. Moisture equilibrium data were investigated at air temperatures in the range of 10 - 40oC andwater activity ranging from 0.3 to 0.99. The experimental procedure used was a gravimetric dynamic method with the continuous registration of sample weight changes. A special laboratory drying device has been developed for the purpose. Sorption capacitydecreases as temperature increases. Rehydration of the dried material results in hysteresis but this phenomena was small. Four models of equilibrium moisture content/water activity (Chung-Pfost, Halsey, Henderson, and Oswin) were evaluated for their ability to fit data for the samples tested. The Henderon´s equation was a good model for moisture adsorption and desorption of whey powder spray.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GB - Zemědělské stroje a stavby

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Adsorption Science and Technology

  • ISSN

    0263-6174

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    22

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    377-384

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus