Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv teploty a vodní aktivity na sorpční izotermy sušené syrovátky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871323" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871323 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv teploty a vodní aktivity na sorpční izotermy sušené syrovátky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sorpční izotermy představují vztah mezi obsahem rovnovážné vlhkosti (EMC) a relativní vlhkosti vzduchu nebo vodní aktivity (aw) v biologickém materiálu při konstantní teplotě. Používají se především k optimalizaci skladování a stanovení podmínek pro balení potravin, v prediktivní mikrobiologi a modelování sušících procesů. Kritická hodnota Aw pro mikrobiální růst je 0,6.Cílem této práce bylo vytvořit sorpční izotermy sušené syrovátky v teplotním rozmezí 20 až 35 ° C. Pro laboratorní stanovení rovnovážných vlhkostí byla použita manometrická metoda. Byly sledovány strukturální změny odpovídající předem stanoveným hodnotám Aw a teploty na vybraných vzorcích. Vytvořené sorpční izotermy prokázaly sigmoidní tvar, který je v souladu s hypotézou. EMC odpovídalo kritické Aw, která byla určena pro každou zvolenou teplotu. Skladovací podmínky byly doporučeny po vyhodnocení výsledků EMC a Aw. Pro prevenci růstu mikroorganismů v sušené syrovátce je vhodné skladování při teplotě 20 ° C pod 6,5% EMC,

  • Název v anglickém jazyce

    Effects of temperature and water activity on the sorption isotherms of whey powder spray

  • Popis výsledku anglicky

    Sorption isotherms represent the relationship between the equilibrium moisture content (EMC) and relative air humidity or water activity (Aw) in biological materials at a constant temperature. They are used primarily to optimize the storage and food packaging conditions in predictive microbiology and in modelling of drying processes. The critical value of Aw for microbial growth is 0.6. The aim of this work was to create moisture sorption isotherms of whey powder spray for the temperature range of 20-35°C. The moisture manometer method was used for laboratory determination of equilibrium states. There were monitored the structural changes corresponding to the predetermined values of Aw and temperature for selected samples. Created sorption isotherms showed sigmoid shape which is in accordance with the hypothesis. The EMC which corresponded to the critical Aw was determined for each selected temperature. The storage conditions have been recommended after evaluation the results of EMC an

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XIV. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    978-80-7305-612-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    37-39

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    29. 5. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku