Vliv teploty a vodní aktivity na sorpční izotermy sušené syrovátky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871323" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871323 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv teploty a vodní aktivity na sorpční izotermy sušené syrovátky
Popis výsledku v původním jazyce
Sorpční izotermy představují vztah mezi obsahem rovnovážné vlhkosti (EMC) a relativní vlhkosti vzduchu nebo vodní aktivity (aw) v biologickém materiálu při konstantní teplotě. Používají se především k optimalizaci skladování a stanovení podmínek pro balení potravin, v prediktivní mikrobiologi a modelování sušících procesů. Kritická hodnota Aw pro mikrobiální růst je 0,6.Cílem této práce bylo vytvořit sorpční izotermy sušené syrovátky v teplotním rozmezí 20 až 35 ° C. Pro laboratorní stanovení rovnovážných vlhkostí byla použita manometrická metoda. Byly sledovány strukturální změny odpovídající předem stanoveným hodnotám Aw a teploty na vybraných vzorcích. Vytvořené sorpční izotermy prokázaly sigmoidní tvar, který je v souladu s hypotézou. EMC odpovídalo kritické Aw, která byla určena pro každou zvolenou teplotu. Skladovací podmínky byly doporučeny po vyhodnocení výsledků EMC a Aw. Pro prevenci růstu mikroorganismů v sušené syrovátce je vhodné skladování při teplotě 20 ° C pod 6,5% EMC,
Název v anglickém jazyce
Effects of temperature and water activity on the sorption isotherms of whey powder spray
Popis výsledku anglicky
Sorption isotherms represent the relationship between the equilibrium moisture content (EMC) and relative air humidity or water activity (Aw) in biological materials at a constant temperature. They are used primarily to optimize the storage and food packaging conditions in predictive microbiology and in modelling of drying processes. The critical value of Aw for microbial growth is 0.6. The aim of this work was to create moisture sorption isotherms of whey powder spray for the temperature range of 20-35°C. The moisture manometer method was used for laboratory determination of equilibrium states. There were monitored the structural changes corresponding to the predetermined values of Aw and temperature for selected samples. Created sorption isotherms showed sigmoid shape which is in accordance with the hypothesis. The EMC which corresponded to the critical Aw was determined for each selected temperature. The storage conditions have been recommended after evaluation the results of EMC an
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XIV. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-612-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
37-39
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
29. 5. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—