Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Moisture sorption isotherms of whole milk powder in the temperature range of 5-35 oC and critical values of water activity prediction

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873053" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873053 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201483S10S35" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.2754/avb201483S10S35</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201483S10S35" target="_blank" >10.2754/avb201483S10S35</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Moisture sorption isotherms of whole milk powder in the temperature range of 5-35 oC and critical values of water activity prediction

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The study presents results of water sorption tests of whole milk powder in the temperature range of 5-35 oC and water activity (aw) from 0.11 to 0.97. The experimental procedure used was a manometric static method. Four sorption models recommended in literature sources (Chung-Pfost, Halsey, Henderson, Oswin) were analysed and evaluated with the aim of aw prediction. The modified Oswin's equation was the best model for moisture adsorption and desorption of whole milk powder. The critical values of equilibrium moisture content (EMC), from the viewpoint of microorganism growth, corresponding to the aw = 0.6, were calculated for the temperature range tested. The critical EMC was 7.82% and 8.51% wet basis, w.b., for water adsorption and desorption respectively, at the temperature of 20 oC. Sorption capacity of samples tested decreased as temperature increased and vice versa. The differences between the EMC values at a constant aw were small in the temperature range measured, and rehydration

  • Název v anglickém jazyce

    Moisture sorption isotherms of whole milk powder in the temperature range of 5-35 oC and critical values of water activity prediction

  • Popis výsledku anglicky

    The study presents results of water sorption tests of whole milk powder in the temperature range of 5-35 oC and water activity (aw) from 0.11 to 0.97. The experimental procedure used was a manometric static method. Four sorption models recommended in literature sources (Chung-Pfost, Halsey, Henderson, Oswin) were analysed and evaluated with the aim of aw prediction. The modified Oswin's equation was the best model for moisture adsorption and desorption of whole milk powder. The critical values of equilibrium moisture content (EMC), from the viewpoint of microorganism growth, corresponding to the aw = 0.6, were calculated for the temperature range tested. The critical EMC was 7.82% and 8.51% wet basis, w.b., for water adsorption and desorption respectively, at the temperature of 20 oC. Sorption capacity of samples tested decreased as temperature increased and vice versa. The differences between the EMC values at a constant aw were small in the temperature range measured, and rehydration

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta veterinaria Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    83

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Suppl. 10

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    "S35"-"S40"

  • Kód UT WoS článku

    000354505500006

  • EID výsledku v databázi Scopus