Water activity of skimmed milk powder in the temperature range 20-45°C
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F99%3A22700004" target="_blank" >RIV/62156489:43210/99:22700004 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Water activity of skimmed milk powder in the temperature range 20-45°C
Popis výsledku v původním jazyce
Water activity data for adsorption and desorption of moisture from skimmed milk powder were investigated at temperatures in the range of 20 - 45°C and moisture content of the material tested from 3.2 to 20% (wet basis). The experimental procedure used was a gravimetric dynamic method with continuous registration of sample weight changes. Four mathematical models of sorption isotherms (Chung-Pfost, Halsey, Henderson, and Oswin) were evaluated to determine the best fit for the experimental data. The modified Oswin equation was a good model for moisture adsorption and desorption of skimmed milk powder. The critical value of equilibrium moisture content of milk powder tested, corresponding to the water activity equal 0.6, was 11 % (wet basis) at the temperature 20°C. The hysteresis effect between moisture adsorption and desorption was insignificant.
Název v anglickém jazyce
Water activity of skimmed milk powder in the temperature range 20-45°C
Popis výsledku anglicky
Water activity data for adsorption and desorption of moisture from skimmed milk powder were investigated at temperatures in the range of 20 - 45°C and moisture content of the material tested from 3.2 to 20% (wet basis). The experimental procedure used was a gravimetric dynamic method with continuous registration of sample weight changes. Four mathematical models of sorption isotherms (Chung-Pfost, Halsey, Henderson, and Oswin) were evaluated to determine the best fit for the experimental data. The modified Oswin equation was a good model for moisture adsorption and desorption of skimmed milk powder. The critical value of equilibrium moisture content of milk powder tested, corresponding to the water activity equal 0.6, was 11 % (wet basis) at the temperature 20°C. The hysteresis effect between moisture adsorption and desorption was insignificant.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
1999
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Veterinaria Brno
ISSN
0001-7213
e-ISSN
—
Svazek periodika
68
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—