Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Water activity of skimmed milk powder in the temperature range 20-45°C

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F99%3A22700004" target="_blank" >RIV/62156489:43210/99:22700004 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Water activity of skimmed milk powder in the temperature range 20-45°C

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Water activity data for adsorption and desorption of moisture from skimmed milk powder were investigated at temperatures in the range of 20 - 45°C and moisture content of the material tested from 3.2 to 20% (wet basis). The experimental procedure used was a gravimetric dynamic method with continuous registration of sample weight changes. Four mathematical models of sorption isotherms (Chung-Pfost, Halsey, Henderson, and Oswin) were evaluated to determine the best fit for the experimental data. The modified Oswin equation was a good model for moisture adsorption and desorption of skimmed milk powder. The critical value of equilibrium moisture content of milk powder tested, corresponding to the water activity equal 0.6, was 11 % (wet basis) at the temperature 20°C. The hysteresis effect between moisture adsorption and desorption was insignificant.

  • Název v anglickém jazyce

    Water activity of skimmed milk powder in the temperature range 20-45°C

  • Popis výsledku anglicky

    Water activity data for adsorption and desorption of moisture from skimmed milk powder were investigated at temperatures in the range of 20 - 45°C and moisture content of the material tested from 3.2 to 20% (wet basis). The experimental procedure used was a gravimetric dynamic method with continuous registration of sample weight changes. Four mathematical models of sorption isotherms (Chung-Pfost, Halsey, Henderson, and Oswin) were evaluated to determine the best fit for the experimental data. The modified Oswin equation was a good model for moisture adsorption and desorption of skimmed milk powder. The critical value of equilibrium moisture content of milk powder tested, corresponding to the water activity equal 0.6, was 11 % (wet basis) at the temperature 20°C. The hysteresis effect between moisture adsorption and desorption was insignificant.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    1999

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Veterinaria Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    68

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus