Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Water sorption isotherms of skimmed milk powder within the temperature range of 5-20 °C

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00198382" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00198382 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16270/12:43871327

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Water sorption isotherms of skimmed milk powder within the temperature range of 5-20 °C

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Moisture sorption isotherms (MSI's) of skimmed milk powder in the temperature range of 5--20°C were determined using manometric method. MSI's, which show the water content versus water activity (Aw) at a constant temperature, are used to describe relationships between water content and equilibrium state relative vapour pressure (RVP). The equilibrium moisture content (EMC) of skimmed milk powder samples is growing with an increase of Aw at a constant temperature both for water adsorption and desorption.Isotherms were found to be type II of Brunauer-Emmett-Teller classifi cation. It is the type most common for foods. The shape of created isotherms was sigmoid. Structural modifi cations of crystals were observed during adsorption in the microscope, too.Critical value of EMC of tested samples corresponding to the Aw equal to 0.6 for adsorption was 6.50% MC(w.b.) at temperature 5 °C, 9.15% MC (w.b.) at temperature 10 °C, and 7.71% MC (w.b.) at temperature 20 °C. These values determine op

  • Název v anglickém jazyce

    Water sorption isotherms of skimmed milk powder within the temperature range of 5-20 °C

  • Popis výsledku anglicky

    Moisture sorption isotherms (MSI's) of skimmed milk powder in the temperature range of 5--20°C were determined using manometric method. MSI's, which show the water content versus water activity (Aw) at a constant temperature, are used to describe relationships between water content and equilibrium state relative vapour pressure (RVP). The equilibrium moisture content (EMC) of skimmed milk powder samples is growing with an increase of Aw at a constant temperature both for water adsorption and desorption.Isotherms were found to be type II of Brunauer-Emmett-Teller classifi cation. It is the type most common for foods. The shape of created isotherms was sigmoid. Structural modifi cations of crystals were observed during adsorption in the microscope, too.Critical value of EMC of tested samples corresponding to the Aw equal to 0.6 for adsorption was 6.50% MC(w.b.) at temperature 5 °C, 9.15% MC (w.b.) at temperature 10 °C, and 7.71% MC (w.b.) at temperature 20 °C. These values determine op

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    LX

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    225-230

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus