Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Modelování a predikce rovnovážných vlhkostí sušeného nízkotučného mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872176" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872176 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Modelování a predikce rovnovážných vlhkostí sušeného nízkotučného mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byly stanoveny sorpční izotermy vlhkosti sušeného nízkotučného mléka manometrickou metodou. Rovnovážné vlhkosti pro adsorpci a desorpci vzorků byly zjišťovány při teplotě okolního prostředí v rozmezí 5 až 20 °C a rovnovážné vlhkosti 11 až 97 %. Modely sorpčních izoterem a koeficienty determinace byly stanoveny za použití programu Maple. Koeficienty determinace pro adsorpci a desorpci při 5 °C činily 0,998 a 0,996, při 10 °C 0,999 a 0,998 a při 20 °C 0,997 a 0,993. Rovnovážné obsahy vlhkosti odpovídajícíkritické hodnotě vodní aktivity 0,6 pro adsorpci byly 6,666 při 5 °C, 8,712 při 10 °C a 8,256 při 20 °C. Rovnovážné vlhkosti odpovídající kritické hodnotě pro desorpci pak činily 9,412 při 5 °C, 10,338 při 10 °C a 10,841 při 20 °C. Pokud budou tyto hodnoty dodrženy, nenastane ve výrobku rozvoj nežádoucích mikroorganismů.

  • Název v anglickém jazyce

    Modelling and prediction of equilibrium moisture content of skim milk powder

  • Popis výsledku anglicky

    Moisture sorption isotherms of skim milk powder were determined using the manometric method. Equilibrium data for adsorption and desorption of skim milk powder were investigated at ambient temperature in the range of 5 and 20°C and equilibrium relative air humidity from 11 to 97%. Models for moisture sorption isotherms and coefficient of determination were created using Maple program. Isotherm curves were evaluated. Coefficients of determination are 0.998 and 0.996 (for adsorption and desorption at 5°C), 0.999 and 0.998 (for adsorption and desorption at 10°C), and 0.997 and 0.993 (for adsorption and desorption at 20°C). Equilibrium moisture contents for critical Aw = 0.6 are 6.666 at 5°C, 8.712 at 10°C, and 8.256 at 20°C for adsorption. Equilibrium moisture content for critical Aw = 0.6 are 9.412 at 5°C, 10.338 at 10°C, and 10.841 at 20°C for desorption. There is no growth of undesirable microorganisms below these values.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XV. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    978-80-7305-650-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    52-54

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    30. 5. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku