Modelování a predikce rovnovážných vlhkostí sušeného nízkotučného mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872176" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872176 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Modelování a predikce rovnovážných vlhkostí sušeného nízkotučného mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Byly stanoveny sorpční izotermy vlhkosti sušeného nízkotučného mléka manometrickou metodou. Rovnovážné vlhkosti pro adsorpci a desorpci vzorků byly zjišťovány při teplotě okolního prostředí v rozmezí 5 až 20 °C a rovnovážné vlhkosti 11 až 97 %. Modely sorpčních izoterem a koeficienty determinace byly stanoveny za použití programu Maple. Koeficienty determinace pro adsorpci a desorpci při 5 °C činily 0,998 a 0,996, při 10 °C 0,999 a 0,998 a při 20 °C 0,997 a 0,993. Rovnovážné obsahy vlhkosti odpovídajícíkritické hodnotě vodní aktivity 0,6 pro adsorpci byly 6,666 při 5 °C, 8,712 při 10 °C a 8,256 při 20 °C. Rovnovážné vlhkosti odpovídající kritické hodnotě pro desorpci pak činily 9,412 při 5 °C, 10,338 při 10 °C a 10,841 při 20 °C. Pokud budou tyto hodnoty dodrženy, nenastane ve výrobku rozvoj nežádoucích mikroorganismů.
Název v anglickém jazyce
Modelling and prediction of equilibrium moisture content of skim milk powder
Popis výsledku anglicky
Moisture sorption isotherms of skim milk powder were determined using the manometric method. Equilibrium data for adsorption and desorption of skim milk powder were investigated at ambient temperature in the range of 5 and 20°C and equilibrium relative air humidity from 11 to 97%. Models for moisture sorption isotherms and coefficient of determination were created using Maple program. Isotherm curves were evaluated. Coefficients of determination are 0.998 and 0.996 (for adsorption and desorption at 5°C), 0.999 and 0.998 (for adsorption and desorption at 10°C), and 0.997 and 0.993 (for adsorption and desorption at 20°C). Equilibrium moisture contents for critical Aw = 0.6 are 6.666 at 5°C, 8.712 at 10°C, and 8.256 at 20°C for adsorption. Equilibrium moisture content for critical Aw = 0.6 are 9.412 at 5°C, 10.338 at 10°C, and 10.841 at 20°C for desorption. There is no growth of undesirable microorganisms below these values.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XV. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-650-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
52-54
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
30. 5. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—