Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effects of temperature and water activity on the sorption heat of whey and yoghurt powder spray within the temperature range 20-40C

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00169006" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00169006 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effects of temperature and water activity on the sorption heat of whey and yoghurt powder spray within the temperature range 20-40C

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Moisture sorption isotherms of whey and yoghurt powder spray in the temperature range of 20 40oC and water activity from 0.4 to 0.99 were determined using gravimetric method. Five sorption models were evaluated. The Henderson's and Chung Pfost's equationgave the best fit for sorption data of whey and yoghurt powder spray, respectively. The isosteric heat of sorption was defined and then calculated using corresponding sorption model and Clausius Clapeyron equation. An exponential function fitted the experimental heat of sorption values at various moisture contents for both milk powder products. The curves on diagrams show that the sorption heat decreases when the moisture content is increased. Calculated values decreased from 47.03 kJ/mol and 46.37 kJ/mol for whey and yoghurt powder spray, respectively, to the values approaching the heat of vaporization of pure water. Values of the heat of desorption were higher than those of adsorption; the difference increases with the moisture conte

  • Název v anglickém jazyce

    Effects of temperature and water activity on the sorption heat of whey and yoghurt powder spray within the temperature range 20-40C

  • Popis výsledku anglicky

    Moisture sorption isotherms of whey and yoghurt powder spray in the temperature range of 20 40oC and water activity from 0.4 to 0.99 were determined using gravimetric method. Five sorption models were evaluated. The Henderson's and Chung Pfost's equationgave the best fit for sorption data of whey and yoghurt powder spray, respectively. The isosteric heat of sorption was defined and then calculated using corresponding sorption model and Clausius Clapeyron equation. An exponential function fitted the experimental heat of sorption values at various moisture contents for both milk powder products. The curves on diagrams show that the sorption heat decreases when the moisture content is increased. Calculated values decreased from 47.03 kJ/mol and 46.37 kJ/mol for whey and yoghurt powder spray, respectively, to the values approaching the heat of vaporization of pure water. Values of the heat of desorption were higher than those of adsorption; the difference increases with the moisture conte

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Process Engineering

  • ISSN

    0145-8876

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    33

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    16

  • Strana od-do

    946-961

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus