Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analýza aromaprofilu u vzorků ječného a pšeničného sladu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F14%3A39898137" target="_blank" >RIV/00216275:25310/14:39898137 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Analýza aromaprofilu u vzorků ječného a pšeničného sladu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hlavním cílem této práce je prozkoumat použitelnost této metody pro analýzu těkavých látek ve vzorcích ječného a pšeničného sladu. Optimalizace stanovení těkavých látek ve vzorcích sladu metodou HS-SPME s následnou GC separací a MS detekcí ukázala, jak značný vliv mají podmínky extrakce a splitovací poměr na separaci a detekci analytů. Vyšší teploty při extrakci napomáhají k uvolnění těkavých látek. Při optimalizaci se ukázalo, že vyšší teplota zlepšuje odezvu v případě déle zadržovaných látek, zatímcoteplota nižší zase v případě látek dříve eluovaných z kolony.

  • Název v anglickém jazyce

    Aromaprofile Analysis of Barley and Wheat Malt Samples

  • Popis výsledku anglicky

    The main aim of this study was the evaluation of proposed method applicability to the analysis of volatile compounds in samples of barley and wheat malts. Optimisation of volatile compounds determination in target malt samples by HS-SPME followed by GC separation in combination with MS detection showed a very significant effect of extraction conditions as well as split ratio on the separation and detection of analytes. Higher extraction temperatures enable the isolation of target components. During theoptimisation experiments it was observed that higher temperature improves the analyte response only in the case of later eluted compounds whereas lower temperature is more advantageous in the case of more volatile analytes.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    108

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    "s207"-"s210"

  • Kód UT WoS článku

    000350417000002

  • EID výsledku v databázi Scopus