Analýza aromaprofilu u vzorků ječného a pšeničného sladu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F14%3A39898137" target="_blank" >RIV/00216275:25310/14:39898137 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Analýza aromaprofilu u vzorků ječného a pšeničného sladu
Popis výsledku v původním jazyce
Hlavním cílem této práce je prozkoumat použitelnost této metody pro analýzu těkavých látek ve vzorcích ječného a pšeničného sladu. Optimalizace stanovení těkavých látek ve vzorcích sladu metodou HS-SPME s následnou GC separací a MS detekcí ukázala, jak značný vliv mají podmínky extrakce a splitovací poměr na separaci a detekci analytů. Vyšší teploty při extrakci napomáhají k uvolnění těkavých látek. Při optimalizaci se ukázalo, že vyšší teplota zlepšuje odezvu v případě déle zadržovaných látek, zatímcoteplota nižší zase v případě látek dříve eluovaných z kolony.
Název v anglickém jazyce
Aromaprofile Analysis of Barley and Wheat Malt Samples
Popis výsledku anglicky
The main aim of this study was the evaluation of proposed method applicability to the analysis of volatile compounds in samples of barley and wheat malts. Optimisation of volatile compounds determination in target malt samples by HS-SPME followed by GC separation in combination with MS detection showed a very significant effect of extraction conditions as well as split ratio on the separation and detection of analytes. Higher extraction temperatures enable the isolation of target components. During theoptimisation experiments it was observed that higher temperature improves the analyte response only in the case of later eluted compounds whereas lower temperature is more advantageous in the case of more volatile analytes.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
108
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
"s207"-"s210"
Kód UT WoS článku
000350417000002
EID výsledku v databázi Scopus
—