Vliv cyklodextrinů na separaci vybraných přírodních antioxidantů pomocí mielární elektrokinetické chromatografie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F14%3A39898765" target="_blank" >RIV/00216275:25310/14:39898765 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv cyklodextrinů na separaci vybraných přírodních antioxidantů pomocí mielární elektrokinetické chromatografie
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo rozdělit izomery kyseliny chlorogenové (kyselina neochlorogenová a kryptochlorogenová) a isorhamnetin-3-O-rutinosid a kaempferol-3-O-rutinosid, které nebylo možné rozdělit pomocí micelární elektrokinetické chromatografie s použitím decylsíranu sodného jako pseudostacionární fáze. Byl studován vliv přídavku cyklodextrinu do základního elektrolytu na separaci těchto látek. Kyselina neochlorogenová a kryptochlorogenová, isorhamnetin-3-O-rutinosid, a kaempferol-3-O-rutinosid se řadí mezi antioxidanty, které se hojně vyskytují v ovoci, zelenině, čajích, medu, pivu, vínu a obilovinách. Antioxidanty pomáhají chránit organismus před působením volných radikálů a tím před vznikem kardiovaskulárních onemocnění, cukrovkou, rakovinou a onemocněnímnervové soustavy.
Název v anglickém jazyce
Effect of cyclodextrins on separation of selected natural antioxidants using micellar electrokinetic chromatography
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to separate the isomers of chlorogenic acid (neochlorogenic acid and cryptochlorogenic acid) and isorhamnetin-3-O-rutinoside and kaempferol-3-O-rutinoside. These compounds weren't separated using micellar electrokinetic chromatography with sodium decyl sulphate as pseudostationary phase. The influence of added cyclodextrin into the background electrolyte was studied. Neochlorogenic acid, cryptochlorogenic acid, isorhamnetin-3-O-rutinoside and kaempferol-3-O-rutinoside belong toa group of antioxidants. Antioxidants can be found in fruits and vegetables, tea, honey, beer, wine and cereals. Antioxidants can reduce the incidence of cardiovascular diseases, diabetes, cancer and stroke.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XVI., sborník příspěvků ze semináře
ISBN
978-80-7395-821-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
123-131
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Ovčárna pod Pradědem
Datum konání akce
9. 4. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—