VYUŽITÍ ?-CYKLODEXTRINU PŘI SEPARACI VYBRANÝCH ISOMERŮ FENOLICÝCH KYSELIN A FLAVONOIDŮ POMOCÍ MEKC
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F15%3A39900665" target="_blank" >RIV/00216275:25310/15:39900665 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
VYUŽITÍ ?-CYKLODEXTRINU PŘI SEPARACI VYBRANÝCH ISOMERŮ FENOLICÝCH KYSELIN A FLAVONOIDŮ POMOCÍ MEKC
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se zabývá problémem rozdělení strukturně podobných sloučenin pomocí kapilární zónové elektroforézy a micelární elektrokinetické chromatografie. Pseudostacionární fáze byla tvořena dodecylsíranem sodným a byl sledován vliv přídavku ?-cyklodextrinu na separaci vybraných fenolických kyselin a flavonoidů. Dále byl sledován vliv pH pracovního elektrolytu na průběh separace. Analyzované látky (kyselina chlorogenová, neochlorogenová a kryptochlorogenová, isorhamnetin-3-O-rutinosid, kaempforel-3-O-rutinosid, isorhamnetin-3-O-glukosid a kaempferol-3-O-glukosid) patří do skupiny antioxidantů. Tyto látky se hojně vyskytují v bylinách, čaji, medu, obilovinách apod. a pomáhají chránit lidský organismus před působením volných radikálů.
Název v anglickém jazyce
Application of ?-cyclodextrin in separation of selected isomers of phenolic acids and flavonoids using MEKC
Popis výsledku anglicky
The work deals with problem of separation of structurally similar compounds using capillary zone electrophoresis and micellar electrokinetic chromatography. The pseudostationary phase was formed by sodium dodecyl sulphate. The effect of addition of ?-cyclodextrin on the separation of selected phenolic acids and flavonoids was studied. The influence of pH of background electrolyte on the separation was studied too. The analysed compounds (chlorogenic acid, neochlorogenic acid, cryptochlorogenic acid, isorhamnetin-3-O-rutinoside, kaempferol-3-O-rutinoside, isorhamnetin-3-O-glucoside and kaempferol-3-O-glucoside) belong to a group of antioxidants. These substances occur in herbs, tea, honey, cereals etc. Antioxidants help protect the human organism from the effects of free radicals.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Monitorování cizorodých látek v životním prostredí XVII: sborník příspěvků ze semináře
ISBN
978-80-7395-926-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
129-139
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Ovčárna pod Pradědem
Datum konání akce
8. 4. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—