Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ultrazvuková extrakce kyseliny chlorogenové a neochlorogenové ze vzorků kávy pražené do 120 oc

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F15%3A39900241" target="_blank" >RIV/00216275:25310/15:39900241 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ultrazvuková extrakce kyseliny chlorogenové a neochlorogenové ze vzorků kávy pražené do 120 oc

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo zjistit, jak ovlivňuje teplota pražení kávových zrn obsah chlorogenové a neochlorogenové kyseliny ve vzorcích zelené kávy pražené jenom do 120 oC. Vzhledem k rozpustnosti CGA v alkoholech a vodě, se jako vhodná metoda jevila extrakce využívající horkou vodu, jako rozpouštědlo, s pomocí ultrazvukové sondy. Princip působení ultrazvuku na buňky spočívá v jejich narušování až rozbití, a tak zlepšení přestupu obsahových látek do rozpouštědla. Pro separaci a následnou detekci dvou zmíněných izomerů se nejčastěji využívá vysokoúčinná kapalinová chromatografie s detektorem diodového pole HPLC/DAD, který je dostatečně citlivý. Vhodnost metody spočívá v její jednoduchosti. Zfiltrovaný extrakt není nutné před dávkováním do kapalinového chromatografu upravovat dalším přídavkem chemických látek. Během pražení celkový obsah CGA u konvenčních káv klesá, proto v této studii předpokládáme, že se pokles CGA uskuteční i u zkoumaných vzorků podle stupně pražení zrn. Čím vyšší bude stupeň,

  • Název v anglickém jazyce

    Ultrasoun Assisted Extraction of Chlorogenic and Neochlorogenic Acids from Samples of Coffee Roasted Under 120 oC

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate the effect of roasting temperature of coffee beans on the content of chlorogenic and neochlorogenic acids in samples of green coffee roasted only until 120 oC. Due to solubility of CGA in both alcohols and water themethod based on hot water extraction using ultrasonic probe seemed to be a suitable tool. Ultrasonic energy causes the destruction of cell walls that enables the transport of target compounds into the extraction solvent. For separation and detection of both above mentioned isomers the most frequently method is liquid chromatography with diode array detector which is suitably sensitive. The suitability of this method is their simplicity. There is not necessary to add any other chemical to the filtrated extracts before their injection into the liquid chromatograph. During the roasting process of conventional coffees the total amount of CGA is decreasing. According to this we expect that the decrease of CGA will depend on the roasting grad

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Studentská vědecká odborná činnost 2014/2015: sborník příspěvků

  • ISBN

    978-80-7395-922-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    95-100

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Pardubice

  • Datum konání akce

    16. 6. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku