Ultrazvuková extrakce kyseliny chlorogenové a neochlorogenové ze vzorků kávy pražené do 120 oc
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F15%3A39900241" target="_blank" >RIV/00216275:25310/15:39900241 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ultrazvuková extrakce kyseliny chlorogenové a neochlorogenové ze vzorků kávy pražené do 120 oc
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zjistit, jak ovlivňuje teplota pražení kávových zrn obsah chlorogenové a neochlorogenové kyseliny ve vzorcích zelené kávy pražené jenom do 120 oC. Vzhledem k rozpustnosti CGA v alkoholech a vodě, se jako vhodná metoda jevila extrakce využívající horkou vodu, jako rozpouštědlo, s pomocí ultrazvukové sondy. Princip působení ultrazvuku na buňky spočívá v jejich narušování až rozbití, a tak zlepšení přestupu obsahových látek do rozpouštědla. Pro separaci a následnou detekci dvou zmíněných izomerů se nejčastěji využívá vysokoúčinná kapalinová chromatografie s detektorem diodového pole HPLC/DAD, který je dostatečně citlivý. Vhodnost metody spočívá v její jednoduchosti. Zfiltrovaný extrakt není nutné před dávkováním do kapalinového chromatografu upravovat dalším přídavkem chemických látek. Během pražení celkový obsah CGA u konvenčních káv klesá, proto v této studii předpokládáme, že se pokles CGA uskuteční i u zkoumaných vzorků podle stupně pražení zrn. Čím vyšší bude stupeň,
Název v anglickém jazyce
Ultrasoun Assisted Extraction of Chlorogenic and Neochlorogenic Acids from Samples of Coffee Roasted Under 120 oC
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate the effect of roasting temperature of coffee beans on the content of chlorogenic and neochlorogenic acids in samples of green coffee roasted only until 120 oC. Due to solubility of CGA in both alcohols and water themethod based on hot water extraction using ultrasonic probe seemed to be a suitable tool. Ultrasonic energy causes the destruction of cell walls that enables the transport of target compounds into the extraction solvent. For separation and detection of both above mentioned isomers the most frequently method is liquid chromatography with diode array detector which is suitably sensitive. The suitability of this method is their simplicity. There is not necessary to add any other chemical to the filtrated extracts before their injection into the liquid chromatograph. During the roasting process of conventional coffees the total amount of CGA is decreasing. According to this we expect that the decrease of CGA will depend on the roasting grad
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Studentská vědecká odborná činnost 2014/2015: sborník příspěvků
ISBN
978-80-7395-922-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
95-100
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Pardubice
Datum konání akce
16. 6. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—