Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt diterpenů kofeolu a kofestolu v zelených a pražených kávových bobech.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002910" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002910 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt diterpenů kofeolu a kofestolu v zelených a pražených kávových bobech.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hlavním cílem experimentální práce při chemické analýze diterpenů kofeolu a kofestolu v zelených a pražených kávových bobech bylo ověření údajů z odborných publikací a zjištění množství těchto látek v různých druzích kávových bobů. Za metodu stanovení byla vybrána UV - VIS spektroskopie, které předcházela příprava vzorků k měření extrakce v etanolu a odstranění balastních látek pomocí extrakcí pevné fáze tzv. SPE. Z uvedených výsledků bylo zjištěno, že je statistický významný rozdíl mezi obsahem obou látek v zelených kávových bobech, v porovnání s praženými kávovými boby.

  • Název v anglickém jazyce

    The Occurence of Ditrerpenes Kahweol and Cafestol in Green and Roaasted Coffee Beans

  • Popis výsledku anglicky

    The main goal of the experimental study, besides the chemical analysis of diterpenes kahweol and cafestol in green and roasted coffee beans, was the verification of the data from scientific publications and the determination of the quantity of these substances in different sorts of coffee beans. As the method of determination UV ? VIS spectroscopy was selected, with preceding sample preparation for the measurement of the extract in ethanol and the elimination of ballast substances with the help of solidphase extraction (SPE). From the results it has been found out, that there is statistically significant difference between the content of both substances in green coffee beans and in roasted coffee beans.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XL. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-114-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku