Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Concentration of Micro- and Macro-Elements in Green and Roasted Coffee: Influence of Roasting degree and Risk Assessment for the Consumers

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F19%3A43913973" target="_blank" >RIV/62156489:43310/19:43913973 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16270/19:43877549

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1007/s12011-018-1519-3" target="_blank" >https://doi.org/10.1007/s12011-018-1519-3</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s12011-018-1519-3" target="_blank" >10.1007/s12011-018-1519-3</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Concentration of Micro- and Macro-Elements in Green and Roasted Coffee: Influence of Roasting degree and Risk Assessment for the Consumers

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the present study was to determine concentrations of 15 macro- and micro-elements in 10 commercially available plantation Arabica coffee brands. The elemental concentration was studied in 50 samples of green and roasted coffee beans of various roasting degrees and their infusions. There were four different roasting degrees: City + (C+), Full city (FC), Full city ++(FC++), and Dark (D). The attention was given to the impact of the roasting process on the elemental composition. Statistically significant differences were found between the green coffee beans and the different roasting degrees in both macro- and microelements. The results showed that roasting degrees affected the concentration of elements in resulting infusions. Dietary intakes for macro- and micro-elements based on RDA and PTWI (in the case of Al) were calculated. Based on the RDAvalues for macroand micro-elements, it can be concluded that coffee infusions are not an important source of elements in nutrition. In the case of Al, consumption of coffee was considered non-hazardous based on the PTWI value.

  • Název v anglickém jazyce

    Concentration of Micro- and Macro-Elements in Green and Roasted Coffee: Influence of Roasting degree and Risk Assessment for the Consumers

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the present study was to determine concentrations of 15 macro- and micro-elements in 10 commercially available plantation Arabica coffee brands. The elemental concentration was studied in 50 samples of green and roasted coffee beans of various roasting degrees and their infusions. There were four different roasting degrees: City + (C+), Full city (FC), Full city ++(FC++), and Dark (D). The attention was given to the impact of the roasting process on the elemental composition. Statistically significant differences were found between the green coffee beans and the different roasting degrees in both macro- and microelements. The results showed that roasting degrees affected the concentration of elements in resulting infusions. Dietary intakes for macro- and micro-elements based on RDA and PTWI (in the case of Al) were calculated. Based on the RDAvalues for macroand micro-elements, it can be concluded that coffee infusions are not an important source of elements in nutrition. In the case of Al, consumption of coffee was considered non-hazardous based on the PTWI value.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Biological Trace Element Research

  • ISSN

    0163-4984

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    190

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    226-233

  • Kód UT WoS článku

    000468760200024

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85053622267