Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparison of different methods of antioxidant activity evaluation of green and roast C. arabica and C. robusta coffee beans

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873690" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873690 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1556/066.2015.44.0017" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1556/066.2015.44.0017</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1556/066.2015.44.0017" target="_blank" >10.1556/066.2015.44.0017</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison of different methods of antioxidant activity evaluation of green and roast C. arabica and C. robusta coffee beans

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Coffee beans contain a large amount of antioxidants, which are subjected to various changes during roasting. In this study, antioxidant potential of raw and roasted to different degree (light, medium, dark) C. arabica and C. robusta coffee beans was evaluated by the four antioxidant assay methods, TPC, FRAP, TEAC, and DPPH*. The obtained results revealed significant differences between the coffee types, roasting degree, and antioxidant activity assessment methods. FRAP and TPC appeared to be the most appropriate methods for revealing the differences in antioxidant potential of different coffee types and the effects of roasting. The results obtained by these methods were in good correlation. ABTS and DPPH. methods are not enough sensitive for the determination of roasting degrees. In general, based on statistical data evaluation, antioxidant activity is more dependent on the coffee type than on the degree of roasting, however, the selection of analytical method may also be significant.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of different methods of antioxidant activity evaluation of green and roast C. arabica and C. robusta coffee beans

  • Popis výsledku anglicky

    Coffee beans contain a large amount of antioxidants, which are subjected to various changes during roasting. In this study, antioxidant potential of raw and roasted to different degree (light, medium, dark) C. arabica and C. robusta coffee beans was evaluated by the four antioxidant assay methods, TPC, FRAP, TEAC, and DPPH*. The obtained results revealed significant differences between the coffee types, roasting degree, and antioxidant activity assessment methods. FRAP and TPC appeared to be the most appropriate methods for revealing the differences in antioxidant potential of different coffee types and the effects of roasting. The results obtained by these methods were in good correlation. ABTS and DPPH. methods are not enough sensitive for the determination of roasting degrees. In general, based on statistical data evaluation, antioxidant activity is more dependent on the coffee type than on the degree of roasting, however, the selection of analytical method may also be significant.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Alimentaria

  • ISSN

    0139-3006

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    44

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    HU - Maďarsko

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    454-460

  • Kód UT WoS článku

    000358430400017

  • EID výsledku v databázi Scopus