Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

HPLC stanovení tokoferolů v olejích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F15%3A39900371" target="_blank" >RIV/00216275:25310/15:39900371 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    HPLC stanovení tokoferolů v olejích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tokoferoly se tvoří především v rostlinách a jsou přítomny ve všech lipidech rostlinného původu. K bohatým zdrojům patří rostlinné oleje, ořechy, semena, listová zelenina či luštěniny. Nejvíce používanou metodou pro stanovení tokoferolů je vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC). V této práci bylo analyzováno celkem 9 druhů olejů: olivový, řepkový, dýňový, mandlový, sójový, bodlákový, kokosový, rybí a olej z hroznových jader. Tokoferoly byly před vlastní analýzou ze vzorků olejů izolovány pomocí šestinásobné extrakce hexanem a methanolem a následně analyzovány na kapalinovém chromatografu vybaveným spektrofotometrickým detektorem s použitím následujících podmínek: kolona typu C18 (125x4 mm, 5 ?m), mobilní fáze: methanol/voda (96/4, v/v), isokratická eluce s průtokem1,3 ml/min., dávkovaný objem: 50 ?l, teplota separace: 40 oC a detekce při 292 nm.

  • Název v anglickém jazyce

    HPLC determination of tocopherols in oils

  • Popis výsledku anglicky

    Tocopherols are formed mainly in plants and they are presented in all lipids of vegetable origin. The rich sources include vegetable oils, nuts, seeds, green leafy vegetables or legumes. High performance liquid chromatography (HPLC) is the most used method for determination of tocopherols. In this work, 9 kinds of oils were analyzed: olive, rapeseed, pumpkin, almond, soy, thistle, coconut, fish and grape seed oil. Tocopherols were prior to the analysis of oil samples isolated using sextuple extraction with hexane and methanol and subsequently analyzed on a liquid chromatograph equipped with spectrophotometric detector using the following conditions: column of type C18 (125x4 mm, 5 ?m), mobile phase: methanol/water (96/4, v/v), isocratic elution with flow-rate 1.3 mL.min-1., sample volume: 50 ?L, temperature: 40 oC and detection at 292 nm.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Analytical Methods and Human Health (20th International Conference)

  • ISBN

    978-80-971179-5-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    268-273

  • Název nakladatele

    Univerzita Komenského v Bratislave

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Patince

  • Datum konání akce

    15. 6. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku