Analýza lipofilní složky syrového kravského, kozího a ovčího mléka s využitím techniky UHPLC
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873562" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873562 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Analýza lipofilní složky syrového kravského, kozího a ovčího mléka s využitím techniky UHPLC
Popis výsledku v původním jazyce
Tato studie se zabývala stanovením celkového retinolu, tokoferolu a cholesterolu v lipofilní frakci mléka s využitím chromatografické techniky UHPLC (Ultra High Performance Liquid Chromatography) s UV a FLD detekcí. Vlastnímu stanovení předcházela izolace vitaminů z matrice saponifikací alkoholickým roztokem hydroxidu draselného a následná extrakce kapalina - kapalina do nepolárního rozpouštědla. Vzorky syrového kravského, kozího a ovčího mléka pocházely ze soukromých farem České republiky a byly odebírány v průběhu let 2013-2014. Všechny vzorky byly stanovovány paralelně. Byla sledováná variabilita obsahu retinolu, tokoferolu a cholesterolu u mlék pocházejících od různých druhů přežvýkavců. Výsledky byly vyhodnoceny statistickým programem Unistat 5.1.
Název v anglickém jazyce
Determination of lipophilic components in raw cow's, goat's and ewe's milk using UHPLC technique
Popis výsledku anglicky
A rapid Ultra High Pressure Liquid Chromatography with UV and FLD detection was developed for determination of total retinol, tocopherol and cholesterol in milk samples. The direct saponification method with methanolic KOH and liquid - liquid extraction into non polar solvent was used for sample preparation. Raw cow's, goat's and sheep's milk samples were obtained from different dairy farms in the Czech republic during years 2013 - 2014. Each sample was analyzed in parallel setting. This study observed the variability of retinol, tocopherol and cholesterol concentration in milk from different dairy ruminant's species. Statistical programme determined highly significant difference in the content of retinol and tocopherol between cow's and sheep's milk. Sheep's milk contained significantly higher amounts of these monitored vitamins. The same conclusion was confirmed between goat's and sheep's milk.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník z odborného semináře Jakost a zdravotní nezávadnost syrového mléka
ISBN
978-80-7305-764-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
52-56
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
22. 10. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—