Zhodnocení obsahu cholesterolu, retinolu a tokoferolu v kozím mléce v závislosti na suplementaci krmné dávky mědí a chlorelou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871293" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871293 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16170/12:43871694
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zhodnocení obsahu cholesterolu, retinolu a tokoferolu v kozím mléce v závislosti na suplementaci krmné dávky mědí a chlorelou
Popis výsledku v původním jazyce
Studie byla zaměřena na stanovení celkového obsahu cholesterolu a vybraných liposolubilních vitaminů - retinolu a tokoferolu v kozím mléce. Krmná dávka koz byla suplementována měďnatými přípravky ve formě síranu měďnatého a chelátem mědi. Následně byly měďnaté přípravky nahrazeny chlorelou. Na analýzu jednotlivých kozích mlék byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie s UV detekcí při vlnových délkách 205 a 325 nm.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of cholesterol, retinol and tocopherol content in caprine milk after supplementation the fodder with copper and chlorella
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate the total content of cholesterol and fat soluble vitamins - retinol and tocopherol in caprine milk by means of HPLC method with isocratic elution and UV detection. Milk samples were collected from dairy breed, whiteshorthaired goat feeding at the VFU, Ruminant and Swine Clinic. The fodder was enriched with organic and inorganic copper from parturition till ablactation with lower content of copper and after ablactation with twice dose and than with chlorella during6 weeks period. The samples were prepared by liquid-liquid extraction for chromatography analysis. The results vary a lot and hadn't shown statistical significant differences between control and experimental samples of milk. The individuality, genetic potential and feeding has the highest influence on the milk composition. The cholesterol range vary from 55 - 103 mg/kg, retinol content 181 - 501 ?g/100g and tocopherol content was 135 - 342 ?g/100g.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí 2012 na FVL VFU Brno
ISBN
978-80-7305-612-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
25-27
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
30. 5. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—