Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zastoupení vybraných lipofilních vitaminů v syrovém a tepelně opracovaném mléce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872322" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872322 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zastoupení vybraných lipofilních vitaminů v syrovém a tepelně opracovaném mléce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem studie bylo stanovení lipofilních vitaminů retinolu a tokoferolu v syrovém a tepelně upraveném kravském mléce. Vzorky byly připravovány metodou alkalické saponifikace s analytickou koncovkou UHPLC s využitím UV a FLD detekce. Byly analyzovány vzorky kravského mléka z konvenčních a ekologických farem, pasterovaného a UHT mléka. Obsah retinolu v syrovém mléce se pohyboval v rozmezí 1,89-1,98 mg/l a v tepelně upraveném mléce 0,68 mg/l. /Pro tokoferol v syrovém mléce byl zjištěn obsah 1,98-2,82 mg/l,v tepelně upraveném 0,44 mg/l.

  • Název v anglickém jazyce

    Representation of selected lipophilic vitamins in raw and heat-processed milk.

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of us study was to evaluate the total content of fat soluble vitamins retinol and tocopherol in raw and heat-processed milk. The samples were prepared by the alkaline saponification followed by the liquid-liquid extraction into non-polar solvent.UHPLC method with UV and FLD detection was used as an analytical ending. The retinol range vary from 1.89 to 1.98 mg.l-1 in raw milk and 0.68 mg.l-1 in heat-processed milk. The tocopherol content was 1.98 ? 2.82 mg.l-1 in raw and 0.44 mg.l-1 in heat-processed milk.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXXIV.

  • ISBN

    978-80-8077-334-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    63-67

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárného lekárstva Košice

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Štrbské Pleso

  • Datum konání akce

    8. 5. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku