Zastoupení vybraných lipofilních vitaminů v syrovém a tepelně opracovaném mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872322" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872322 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zastoupení vybraných lipofilních vitaminů v syrovém a tepelně opracovaném mléce
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo stanovení lipofilních vitaminů retinolu a tokoferolu v syrovém a tepelně upraveném kravském mléce. Vzorky byly připravovány metodou alkalické saponifikace s analytickou koncovkou UHPLC s využitím UV a FLD detekce. Byly analyzovány vzorky kravského mléka z konvenčních a ekologických farem, pasterovaného a UHT mléka. Obsah retinolu v syrovém mléce se pohyboval v rozmezí 1,89-1,98 mg/l a v tepelně upraveném mléce 0,68 mg/l. /Pro tokoferol v syrovém mléce byl zjištěn obsah 1,98-2,82 mg/l,v tepelně upraveném 0,44 mg/l.
Název v anglickém jazyce
Representation of selected lipophilic vitamins in raw and heat-processed milk.
Popis výsledku anglicky
The aim of us study was to evaluate the total content of fat soluble vitamins retinol and tocopherol in raw and heat-processed milk. The samples were prepared by the alkaline saponification followed by the liquid-liquid extraction into non-polar solvent.UHPLC method with UV and FLD detection was used as an analytical ending. The retinol range vary from 1.89 to 1.98 mg.l-1 in raw milk and 0.68 mg.l-1 in heat-processed milk. The tocopherol content was 1.98 ? 2.82 mg.l-1 in raw and 0.44 mg.l-1 in heat-processed milk.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXXIV.
ISBN
978-80-8077-334-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
63-67
Název nakladatele
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
8. 5. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—