Využití metody UHPLC pro stanovení vybraných lipofilních vitaminů v mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872161" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872161 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití metody UHPLC pro stanovení vybraných lipofilních vitaminů v mléce
Popis výsledku v původním jazyce
Studie se zabývala stanovením celkového obsahu lipofilních vitaminů retinolu a tokoferolu ve vzorcích mléka. Jako analytická koncovka byla využita ultra účinná kapalinová chromatografie ve spojení s UV a FLD detekcí. Vlastnímu chromatografickému stanovení předcházela izolace vitaminů z matrice saponifikací alkoholickým roztokem hydroxidu draselného a následná extrakce kapalina kapalina do nepolárního rozpouštědla. Vzorky kravského mléka pocházely z mléčných farem České republiky a byly dodávány v obdobíod května 2012 do června 2013. Vzorky pasterovaného a UHT mléka pocházely z tržní sítě. Aktuální obsah retinolu ve vzorcích syrového kravského mléka se pohybuje v rozmezí 1,86 - 1,93 mg.kg-1, u tepelně opracovaného mléka 0,70 mg.kg-1.Obsah tokoferolu vsyrovém mléce činí 1,74 mg.kg-1 a v tepelně opracovaném mléce 0,47 mg.kg-1.
Název v anglickém jazyce
UHPLC method for simultaneous determination selected lipophilic vitamins in milk
Popis výsledku anglicky
A rapid, Ultra High Pressure Liquid Chromatography with UV and FLD detection was developed for determination of total lipophilic vitamins retinol and tocopherol in milk samples. The direct saponification method with methanolic KOH and liquid liquid extraction into non polar solvent was used for sample preparation. Raw cow's milk samples were obtained from different dairy farms in the Czech republic from May 2012 to June 2013, pasteurized and UHT milk obtained from markets. Each sample was analyzed in parallel setting. The actual average content of retinol vary from 1.86 to 1.93 mg.kg-1 in raw milk and 0.70 mg.kg-1 in heat-processed milk. The tocopherol content was 1.74 mg.kg-1 in raw and 0.47 mg.kg-1 in heat processed milk.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů XLIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-664-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
46-49
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
2. 10. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—