Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah lipofilních vitaminů v syrovém a tržním ESL mléce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879511" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879511 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah lipofilních vitaminů v syrovém a tržním ESL mléce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Naše práce byla zaměřena na stanovení obsahu lipofilních vitaminů, retinolu (vitamin A) a tokoferolu (vitamin E), v syrovém kravském mléce (n=8), v ESL mléce (Extended Shelf Life; n=7) a delaktózovaném ESL mléce (n=5). Pro chemickou analýzu byla zvolena saponifikace vzorku a extrakce z kapaliny do kapaliny. Pro stanovení byla použita kapalinová chromatografie s detekcí v UV oblasti (retinol) a fluorescenční detekcí (tokoferol). Pro chromatografickou separaci byl použit modul Acquity UPLC, kolona C8 BEH 2,1x100 mm, 1,7 um, mobilní fáze 7 % voda:93 % methanol. Pro syrové kravské mléko byly hodnoty v rozmezí 0,019-0,136 mg/100 ml (retinol), 0,017-0,078 mg/100 ml (tokoferol); pro ESL mléko 0,011?0,034 mg/100 ml (retinol), 0,010-0,013 mg/100 ml (tokoferol); pro delaktózované ESL mléko 0,016-0,086 mg/100 ml (retinol), pro tokoferol byly hodnoty pod limitem kvantifikace použité metody.

  • Název v anglickém jazyce

    The content of lipophilic vitamins in raw and market ESL milk

  • Popis výsledku anglicky

    Our work was focused on the determination of the content of lipophilic vitamins, retinol (vitamin A) and tocopherol (vitamin E), in raw cow&apos;s milk (n=8), in ESL milk (Extended Shelf Life; n=7) and lactose free ESL milk (n=5). Saponification and liquid-liquid extraction of the samples were chosen for chemical analysis. Liquid chromatography with UV detection (retinol) and fluorescence detection (tocopherol) was used for the determination. For chromatographic separation, the Acquity UPLC module was used, C8 BEH column 2.1x100 mm, 1.7 um, mobile phase 7 % water: 93 % methanol. For raw cow&apos;s milk, the values ranged from 0.019-0.136 mg/100 mL (retinol), 0.017-0.078 mg/100 mL (tocopherol); for ESL milk 0.011-0.034 mg/100 mL (retinol), 0.010-0.013 mg/100 mL (tocopherol); for lactose free ESL milk 0.016-0.086 mg/100 mL (retinol), for tocopherol the values were below the limit of quantification of used method.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-785-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    276-285

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    3. 3. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku