Nutriční parametry bovinního i nebovinního českého mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F19%3AN0000054" target="_blank" >RIV/26722861:_____/19:N0000054 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nutriční parametry bovinního i nebovinního českého mléka
Popis výsledku v původním jazyce
PP prezentace na akci „Den s mlékem“ v rámci Ingrových dnů 2019, 07.03.2019 a příspěvek ve sborníku „Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin“, p 86 – 88. Obsah lipofilních látek, tokoferolu a cholesterolu je ve prospěch ovčího mléka, ve kterém je v průměru 2,33 mg tokoferolu a 161,72 mg cholesterolu na litr. Obsah tokoferolu a cholesterolu v kravském mléce je pouze 1,46 mg/l a 120,5 mg/l a kozím 1,02 mg/l a 109,77 mg/l. Obsah retinolu byl pro mléko kravské a ovčí shodný a to 0,90 mg/l, pro kozí mléko byl významně nižší. Na vitamín A je nejchudší mléko kozí. V kravském mléce se nacházely průměrné hodnoty pro vápník 1197±64 mg/kg, fosfor 975±61 mg/kg, selen 0,016±0,003 mg/kg a zinek 3,96±0,39 mg/kg . Hodnoty pro vápník 1173±132 mg/kg a fosfor 966±113 mg/kg byly zjištěny u kozího mléka, kdy nebyly rozdílné od mléka kravského (P>0,05). Selen byl v kozím mléce zastoupen v koncentraci 0,11±0,08 mg/kg a zinek 1,31±0,34 mg/kg. V mléce ovčím byly koncentrace vápníku a fosforu významně vyšší než v mléce kravském i kozím, a to 1988±166 mg/kg pro vápník a 1501±129 mg/kg pro fosfor. Koncentrace selenu 0,063±0,054 mg/kg a zinku 2,02±0,530 mg/kg se pohybovaly mezi hodnotami pro mléko kravské a kozí.
Název v anglickém jazyce
Nutritional parameters of czech bovine and non-bovine milk
Popis výsledku anglicky
PP presentation at the “Day with Milk” event within Ingr's Days 2019, 07.03.2019 and a contribution in the Proceedings „Proceedings XLV. Conference on the Quality of Food and Raw Materials“, p 86-88. The content of lipophilic substances, tocopherol and cholesterol is in favor of sheep's milk, which averages 2.33 mg tocopherol and 161.72 mg cholesterol per liter. The content of tocopherol and cholesterol in cow's milk is only 1.46 mg/l and 120.5 mg/l and goat 1.02 mg/l and 109.77 mg/l, respectively. The retinol content was the same for cow's and sheep's milk of 0.90 mg/l, for goat's milk it was significantly lower. Vitamin A is the poorest in goat milk. The cow's milk contained mean values for calcium 1197±64 mg/kg, phosphorus 975±61 mg/kg, selenium 0.016±0.003 mg/kg and zinc 3.96±0.39 mg/kg. Values for calcium 1173±132 mg/kg and phosphorus 966±113 mg/kg were found in goat's milk when they were not different from cow's milk (P>0.05). Selenium was present in goat milk at a concentration of 0.11±0.08 mg/kg and zinc at 1.31±0.34 mg/kg. In sheep milk, the concentrations of calcium and phosphorus were significantly higher than in cow's and goat's milk, 1988±166 mg/kg for calcium and 1501±129 mg/kg for phosphorus. Selenium concentrations of 0.063±0.054 mg/kg and zinc of 2.02±0.530 mg/kg ranged between cow and goat milk values.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů