Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutriční parametry bovinního i nebovinního českého mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F19%3AN0000054" target="_blank" >RIV/26722861:_____/19:N0000054 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nutriční parametry bovinního i nebovinního českého mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    PP prezentace na akci „Den s mlékem“ v rámci Ingrových dnů 2019, 07.03.2019 a příspěvek ve sborníku „Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin“, p 86 – 88. Obsah lipofilních látek, tokoferolu a cholesterolu je ve prospěch ovčího mléka, ve kterém je v průměru 2,33 mg tokoferolu a 161,72 mg cholesterolu na litr. Obsah tokoferolu a cholesterolu v kravském mléce je pouze 1,46 mg/l a 120,5 mg/l a kozím 1,02 mg/l a 109,77 mg/l. Obsah retinolu byl pro mléko kravské a ovčí shodný a to 0,90 mg/l, pro kozí mléko byl významně nižší. Na vitamín A je nejchudší mléko kozí. V kravském mléce se nacházely průměrné hodnoty pro vápník 1197±64 mg/kg, fosfor 975±61 mg/kg, selen 0,016±0,003 mg/kg a zinek 3,96±0,39 mg/kg . Hodnoty pro vápník 1173±132 mg/kg a fosfor 966±113 mg/kg byly zjištěny u kozího mléka, kdy nebyly rozdílné od mléka kravského (P>0,05). Selen byl v kozím mléce zastoupen v koncentraci 0,11±0,08 mg/kg a zinek 1,31±0,34 mg/kg. V mléce ovčím byly koncentrace vápníku a fosforu významně vyšší než v mléce kravském i kozím, a to 1988±166 mg/kg pro vápník a 1501±129 mg/kg pro fosfor. Koncentrace selenu 0,063±0,054 mg/kg a zinku 2,02±0,530 mg/kg se pohybovaly mezi hodnotami pro mléko kravské a kozí.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional parameters of czech bovine and non-bovine milk

  • Popis výsledku anglicky

    PP presentation at the “Day with Milk” event within Ingr's Days 2019, 07.03.2019 and a contribution in the Proceedings „Proceedings XLV. Conference on the Quality of Food and Raw Materials“, p 86-88. The content of lipophilic substances, tocopherol and cholesterol is in favor of sheep's milk, which averages 2.33 mg tocopherol and 161.72 mg cholesterol per liter. The content of tocopherol and cholesterol in cow's milk is only 1.46 mg/l and 120.5 mg/l and goat 1.02 mg/l and 109.77 mg/l, respectively. The retinol content was the same for cow's and sheep's milk of 0.90 mg/l, for goat's milk it was significantly lower. Vitamin A is the poorest in goat milk. The cow's milk contained mean values for calcium 1197±64 mg/kg, phosphorus 975±61 mg/kg, selenium 0.016±0.003 mg/kg and zinc 3.96±0.39 mg/kg. Values for calcium 1173±132 mg/kg and phosphorus 966±113 mg/kg were found in goat's milk when they were not different from cow's milk (P>0.05). Selenium was present in goat milk at a concentration of 0.11±0.08 mg/kg and zinc at 1.31±0.34 mg/kg. In sheep milk, the concentrations of calcium and phosphorus were significantly higher than in cow's and goat's milk, 1988±166 mg/kg for calcium and 1501±129 mg/kg for phosphorus. Selenium concentrations of 0.063±0.054 mg/kg and zinc of 2.02±0.530 mg/kg ranged between cow and goat milk values.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů