Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání obsahu kyseliny hippurové a benzoové v syrovém kravském, kozím a ovčím mléce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877851" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877851 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání obsahu kyseliny hippurové a benzoové v syrovém kravském, kozím a ovčím mléce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kyselina benzoová a její prekurzor, kyselina hippurová, se nacházejí přirozeně v mléce přežvýkavců. V mléčných výrobcích může být přítomna kyselina benzoová s ohledem na metabolickou činnost bakterií mléčného kvašení. Kyselina benzoová se běžně používá jako konzervant při výrobě potravin. Pro účely výroby mléka a neochucených fermentovaných mléčných výrobků se její použití nepovoluje. Proto je vhodné sledovat počáteční obsah kyseliny benzoové v syrovém mléce přežvýkavců. Ve studii jsme se zaměřili na stanovení kyseliny benzoové v syrovém mléce krav, koz a ovcí před výrobou jogurtů. Hodnocen byl i obsah kyseliny hippurové. Analýza byla provedena kapalinovou chromatografií na reverzní fázi v ultrafialové oblasti. Naměřené hodnoty pro obsah kyseliny hippurové byly 12,12?0,97 mg/kg (kravské), 33,15?0,71 mg/kg (kozí) a 205,31?52,26 mg/kg (ovčí). Koncentrace kyseliny benzoové byly 4,96?0,59 mg/kg (kravské) a 245,15?8,39 mg/kg (ovčí), pro kozí mléko byly hodnoty pod limitem detekce. Nejvyšší hodnoty kyseliny hippurové i benzoové byly naměřeny u mléka ovčího.

  • Název v anglickém jazyce

    The comparing of content of benzoic and hippuric acid in raw cow's, goat's and sheep's milk

  • Popis výsledku anglicky

    Benzoic acid and its precursor, hippuric acid, are found naturally in milk of ruminants. In dairy products, benzoic acid may be present with view to the metabolic activity of lactic acid bacteria. Benzoic acid is commonly used as a preservative in food production. Its use is not permitted for the production of milk and non-flavoured fermented dairy products. Therefore, the initial content of benzoic acid in raw milk of ruminants could be monitored. In the study, we focused on the determination of benzoic acid in raw milk of cows, goats and sheep before yoghurt production. The content of hippuric acid was also evaluated. The analysis was carried out by reversed phase liquid chromatography with ultraviolet detection. The measured values for the content of hippuric acid were 12.12?0.97 mg/kg (cow), 33.15?0.71 mg/kg (goat) and 205.31?52.26 mg/kg (sheep). The concentrations of benzoic acid were 4.96?0.59 mg/kg (cow) and 245.15?8.39 mg/kg (sheep), values for goat&apos;s raw milk were under the limit of detection. The highest amounts of hippuric and benzoic acid were measured in sheep&apos;s milk.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin XLIX. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-828-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    106-109

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    16. 10. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku