Porovnání obsahu kyseliny hippurové a benzoové v syrovém kravském, kozím a ovčím mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877851" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877851 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání obsahu kyseliny hippurové a benzoové v syrovém kravském, kozím a ovčím mléce
Popis výsledku v původním jazyce
Kyselina benzoová a její prekurzor, kyselina hippurová, se nacházejí přirozeně v mléce přežvýkavců. V mléčných výrobcích může být přítomna kyselina benzoová s ohledem na metabolickou činnost bakterií mléčného kvašení. Kyselina benzoová se běžně používá jako konzervant při výrobě potravin. Pro účely výroby mléka a neochucených fermentovaných mléčných výrobků se její použití nepovoluje. Proto je vhodné sledovat počáteční obsah kyseliny benzoové v syrovém mléce přežvýkavců. Ve studii jsme se zaměřili na stanovení kyseliny benzoové v syrovém mléce krav, koz a ovcí před výrobou jogurtů. Hodnocen byl i obsah kyseliny hippurové. Analýza byla provedena kapalinovou chromatografií na reverzní fázi v ultrafialové oblasti. Naměřené hodnoty pro obsah kyseliny hippurové byly 12,12?0,97 mg/kg (kravské), 33,15?0,71 mg/kg (kozí) a 205,31?52,26 mg/kg (ovčí). Koncentrace kyseliny benzoové byly 4,96?0,59 mg/kg (kravské) a 245,15?8,39 mg/kg (ovčí), pro kozí mléko byly hodnoty pod limitem detekce. Nejvyšší hodnoty kyseliny hippurové i benzoové byly naměřeny u mléka ovčího.
Název v anglickém jazyce
The comparing of content of benzoic and hippuric acid in raw cow's, goat's and sheep's milk
Popis výsledku anglicky
Benzoic acid and its precursor, hippuric acid, are found naturally in milk of ruminants. In dairy products, benzoic acid may be present with view to the metabolic activity of lactic acid bacteria. Benzoic acid is commonly used as a preservative in food production. Its use is not permitted for the production of milk and non-flavoured fermented dairy products. Therefore, the initial content of benzoic acid in raw milk of ruminants could be monitored. In the study, we focused on the determination of benzoic acid in raw milk of cows, goats and sheep before yoghurt production. The content of hippuric acid was also evaluated. The analysis was carried out by reversed phase liquid chromatography with ultraviolet detection. The measured values for the content of hippuric acid were 12.12?0.97 mg/kg (cow), 33.15?0.71 mg/kg (goat) and 205.31?52.26 mg/kg (sheep). The concentrations of benzoic acid were 4.96?0.59 mg/kg (cow) and 245.15?8.39 mg/kg (sheep), values for goat's raw milk were under the limit of detection. The highest amounts of hippuric and benzoic acid were measured in sheep's milk.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLIX. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-828-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
106-109
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
16. 10. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—