Množství kyseliny benzoové v neochucených kravských, kozích a ovčích jogurtech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877933" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877933 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Množství kyseliny benzoové v neochucených kravských, kozích a ovčích jogurtech
Popis výsledku v původním jazyce
Kyselina benzoová a její soli jsou skupinou přídatných látek, aditiv, používaných ke konzervaci potravin a prodloužení jejich trvanlivosti. V řadě potravin se nachází přirozeně, např. u mléka a fermentovaných mléčných výrobků. Prekurzorem pro její tvorbu je v mléce běžně přítomná kyselina hippurová. Pro potřeby odlišení kyseliny benzoové přirozeně se vyskytující a úmyslně dodané, je nutné provádět studie zaměřené na její obsah. V naší práci jsme analyzovali vzorky jogurtů z kravského, kozího a ovčího mléka připravené v mlékařské dílně Ústavu hygieny a technologie mléka Fakulty veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. Pro výrobu jogurtů jsme použili komerčně dodávaný zákys. Jogurty jsme analyzovali po vysrážení tuku a proteinů kapalinovou chromatografií s detekcí v ultrafialové oblasti. Koncentrace kyseliny benzoové byly v kravských jogurtech 18,60?1,59 mg/kg; v kozích jogurtech 23,37?3,55 mg/kg a ovčích jogurtech 102,82?41,98 mg/kg. Nejvyšší množství bylo naměřeno u ovčích jogurtů.
Název v anglickém jazyce
The amount of benzoic acid in non-flavoured cow's, goat's and sheep's yoghurts
Popis výsledku anglicky
Benzoic acid and benzoans are the group of additives used for preservation food and prolong its shelf life. They are found naturally in many foods, for examples in milk and fermented dairy products. Hippuric acid is commonly present in milk as a precursor of benzoic acid. For differentiation naturally occuring benzoic acid and deliberately added, it is necessary to carry out studies on its content. In our work we analyzed samples of yoghurts of cow's, goat's and sheep's milk prepared in the dairy workshop of the Department of Milk and Hygiene and Technology, Faculty of Veterinary Hygiene and Ecology, University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno. We used commercial starter for yoghurts produce. We analyzed the samples after precipitation of fat and proteins by liquid chromatography with ultraviolet detection. The concentrations of benzoic acid were in cow's yoghurts 18.60?1.59 mg/kg; in goat's yoghurts 23.37?3.55 mg/kg and in sheep's yoghurts 102.82?41.98 mg/kg. The highest amount was measured in sheep's yoghurts.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLIX. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-828-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
110-113
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
16. 10. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—