Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Množství kyseliny benzoové v neochucených kravských, kozích a ovčích jogurtech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877933" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877933 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Množství kyseliny benzoové v neochucených kravských, kozích a ovčích jogurtech

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kyselina benzoová a její soli jsou skupinou přídatných látek, aditiv, používaných ke konzervaci potravin a prodloužení jejich trvanlivosti. V řadě potravin se nachází přirozeně, např. u mléka a fermentovaných mléčných výrobků. Prekurzorem pro její tvorbu je v mléce běžně přítomná kyselina hippurová. Pro potřeby odlišení kyseliny benzoové přirozeně se vyskytující a úmyslně dodané, je nutné provádět studie zaměřené na její obsah. V naší práci jsme analyzovali vzorky jogurtů z kravského, kozího a ovčího mléka připravené v mlékařské dílně Ústavu hygieny a technologie mléka Fakulty veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. Pro výrobu jogurtů jsme použili komerčně dodávaný zákys. Jogurty jsme analyzovali po vysrážení tuku a proteinů kapalinovou chromatografií s detekcí v ultrafialové oblasti. Koncentrace kyseliny benzoové byly v kravských jogurtech 18,60?1,59 mg/kg; v kozích jogurtech 23,37?3,55 mg/kg a ovčích jogurtech 102,82?41,98 mg/kg. Nejvyšší množství bylo naměřeno u ovčích jogurtů.

  • Název v anglickém jazyce

    The amount of benzoic acid in non-flavoured cow's, goat's and sheep's yoghurts

  • Popis výsledku anglicky

    Benzoic acid and benzoans are the group of additives used for preservation food and prolong its shelf life. They are found naturally in many foods, for examples in milk and fermented dairy products. Hippuric acid is commonly present in milk as a precursor of benzoic acid. For differentiation naturally occuring benzoic acid and deliberately added, it is necessary to carry out studies on its content. In our work we analyzed samples of yoghurts of cow&apos;s, goat&apos;s and sheep&apos;s milk prepared in the dairy workshop of the Department of Milk and Hygiene and Technology, Faculty of Veterinary Hygiene and Ecology, University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno. We used commercial starter for yoghurts produce. We analyzed the samples after precipitation of fat and proteins by liquid chromatography with ultraviolet detection. The concentrations of benzoic acid were in cow&apos;s yoghurts 18.60?1.59 mg/kg; in goat&apos;s yoghurts 23.37?3.55 mg/kg and in sheep&apos;s yoghurts 102.82?41.98 mg/kg. The highest amount was measured in sheep&apos;s yoghurts.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin XLIX. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-828-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    110-113

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    16. 10. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku