Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect on Benzoic Acid Production of Yoghurt Culture and the Temperatures of Storage and Milk Heat Treatment in Yoghurts from Cow, Goat and Sheep Milk

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879493" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879493 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2304-8158/10/7/1535/pdf" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2304-8158/10/7/1535/pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/foods10071535" target="_blank" >10.3390/foods10071535</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect on Benzoic Acid Production of Yoghurt Culture and the Temperatures of Storage and Milk Heat Treatment in Yoghurts from Cow, Goat and Sheep Milk

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Yoghurts from cow, goat and sheep milk were produced and stored under defined conditions to monitor the influence of various factors on the benzoic acid content as determined by Ultra High Performance Liquid Chromatography (UHPLC). The highest level of benzoic acid was found in sheep yoghurt (43.26 +/- 5.11 mg kg(-1) and the lowest in cow yoghurt (13.38 +/- 3.56 mg kg(-1), with goat yoghurt (21.31 +/- 5.66 mg kg(-1) falling in between. Benzoic acid content did not show statistically significant variation until the second and third weeks of storage, and the dynamics of this variation varied depending on the type of yoghurt. The yoghurt culture containing different strains of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Streptococcus thermophilus also affected the contents of benzoic acid. Further, the different storage temperatures (2 and 8 °C) as well as the temperatures used to milk heat treatment before yoghurt production (80, 85 and 90 °C) affected the amount of benzoic acid in different types of yoghurts.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect on Benzoic Acid Production of Yoghurt Culture and the Temperatures of Storage and Milk Heat Treatment in Yoghurts from Cow, Goat and Sheep Milk

  • Popis výsledku anglicky

    Yoghurts from cow, goat and sheep milk were produced and stored under defined conditions to monitor the influence of various factors on the benzoic acid content as determined by Ultra High Performance Liquid Chromatography (UHPLC). The highest level of benzoic acid was found in sheep yoghurt (43.26 +/- 5.11 mg kg(-1) and the lowest in cow yoghurt (13.38 +/- 3.56 mg kg(-1), with goat yoghurt (21.31 +/- 5.66 mg kg(-1) falling in between. Benzoic acid content did not show statistically significant variation until the second and third weeks of storage, and the dynamics of this variation varied depending on the type of yoghurt. The yoghurt culture containing different strains of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Streptococcus thermophilus also affected the contents of benzoic acid. Further, the different storage temperatures (2 and 8 °C) as well as the temperatures used to milk heat treatment before yoghurt production (80, 85 and 90 °C) affected the amount of benzoic acid in different types of yoghurts.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Foods

  • ISSN

    2304-8158

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    10

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000676554500001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85110191901