Dynamika obsahu kyseliny benzoové v průběhu skladování kravských, ovčích a kozích jogurtů balených v různých typech obalů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878959" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878959 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.slpk.sk/eldo/2020/dl/9788055221687/9788055221687.pdf" target="_blank" >http://www.slpk.sk/eldo/2020/dl/9788055221687/9788055221687.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dynamika obsahu kyseliny benzoové v průběhu skladování kravských, ovčích a kozích jogurtů balených v různých typech obalů
Popis výsledku v původním jazyce
V této práci byl stanoven obsah kyseliny benzoové v neochucených kravských, ovčích a kozích jogurtech ze soukromých farem a tržní sítě metodou UHPLC. Ve všech třech druzích jogurtů se obsah kyseliny benzoové pohyboval ve velmi širokém rozmezí (minimální hodnota byla pod detekčním limitem metody použité pro všechny typy jogurtů, maximální hodnota byla pro kravské jogurty 54,36 mg.kg-1; 51,19 mg.kg-1 pro ovčí jogurty a 40,94 mg.kg-1 pro kozí jogurty). Celkově nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl v množství kyseliny benzoové mezi jednotlivými druhy jogurtů, ale byl zjištěn statisticky vysoce významně (p < 0,01) vyšší obsah kyseliny benzoové v ovčích jogurtech (20,48 +- 5,25 mg.kg-1) než v kravských jogurtech (8,53 +- 2,45 mg.kg-1), které byly vyrobeny na stejné farmě ve stejném časovém období. Dále bylo zjištěno, že koncentrace kyseliny benzoové v jogurtech významně vzrostla (p < 0,01) během skladování jogurtů.
Název v anglickém jazyce
Dynamics of benzoic acid content during storage of cow, sheep and goat yoghurts packed in various types of packaging
Popis výsledku anglicky
In this work, the content of benzoic acid in non-flavoured cow, sheep and goat yoghurts from private farms and the market network was determined by the UHPLC method. In all three yoghurts the benzoic acid content varied within a very wide range (the minimum value was below the detection limit of the method used for all yoghurt types, the maximum value was 54.36 mg.kg-1 for cow yoghurts; 51.19 mg.kg-1 for sheep yoghurts and 40.94 mg.kg-1 for goat yoghurts). Overall, therefore, there was no statistically significant difference in the amount of benzoic acid in the individual yoghurt types, but a statistically highly significant (p < 0.01) higher benzoic acid content in sheep yoghurts (20.48 +- 5.25 mg.kg-1) than in cow yoghurts (8.53 +- 2.45 mg.kg-1) that were produced on the same farm during the same time period. Furthermore, it was found that the concentration of benzoic acid in yoghurts increased significantly (p < 0.01) during storage of yoghurts.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bezpečnosť a kontrola potravín (Zborník prác z medzinárodnej vedeckej konferencie)
ISBN
978-80-552-2168-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
131-134
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Piešťany
Datum konání akce
26. 3. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—