Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dynamika obsahu kyseliny benzoové v průběhu skladování kravských, ovčích a kozích jogurtů balených v různých typech obalů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878959" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878959 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.slpk.sk/eldo/2020/dl/9788055221687/9788055221687.pdf" target="_blank" >http://www.slpk.sk/eldo/2020/dl/9788055221687/9788055221687.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Dynamika obsahu kyseliny benzoové v průběhu skladování kravských, ovčích a kozích jogurtů balených v různých typech obalů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této práci byl stanoven obsah kyseliny benzoové v neochucených kravských, ovčích a kozích jogurtech ze soukromých farem a tržní sítě metodou UHPLC. Ve všech třech druzích jogurtů se obsah kyseliny benzoové pohyboval ve velmi širokém rozmezí (minimální hodnota byla pod detekčním limitem metody použité pro všechny typy jogurtů, maximální hodnota byla pro kravské jogurty 54,36 mg.kg-1; 51,19 mg.kg-1 pro ovčí jogurty a 40,94 mg.kg-1 pro kozí jogurty). Celkově nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl v množství kyseliny benzoové mezi jednotlivými druhy jogurtů, ale byl zjištěn statisticky vysoce významně (p &lt; 0,01) vyšší obsah kyseliny benzoové v ovčích jogurtech (20,48 +- 5,25 mg.kg-1) než v kravských jogurtech (8,53 +- 2,45 mg.kg-1), které byly vyrobeny na stejné farmě ve stejném časovém období. Dále bylo zjištěno, že koncentrace kyseliny benzoové v jogurtech významně vzrostla (p &lt; 0,01) během skladování jogurtů.

  • Název v anglickém jazyce

    Dynamics of benzoic acid content during storage of cow, sheep and goat yoghurts packed in various types of packaging

  • Popis výsledku anglicky

    In this work, the content of benzoic acid in non-flavoured cow, sheep and goat yoghurts from private farms and the market network was determined by the UHPLC method. In all three yoghurts the benzoic acid content varied within a very wide range (the minimum value was below the detection limit of the method used for all yoghurt types, the maximum value was 54.36 mg.kg-1 for cow yoghurts; 51.19 mg.kg-1 for sheep yoghurts and 40.94 mg.kg-1 for goat yoghurts). Overall, therefore, there was no statistically significant difference in the amount of benzoic acid in the individual yoghurt types, but a statistically highly significant (p &lt; 0.01) higher benzoic acid content in sheep yoghurts (20.48 +- 5.25 mg.kg-1) than in cow yoghurts (8.53 +- 2.45 mg.kg-1) that were produced on the same farm during the same time period. Furthermore, it was found that the concentration of benzoic acid in yoghurts increased significantly (p &lt; 0.01) during storage of yoghurts.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Bezpečnosť a kontrola potravín (Zborník prác z medzinárodnej vedeckej konferencie)

  • ISBN

    978-80-552-2168-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    131-134

  • Název nakladatele

    Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Piešťany

  • Datum konání akce

    26. 3. 2020

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku