Nutriční hodnocení tavených sýrů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F15%3A39900628" target="_blank" >RIV/00216275:25310/15:39900628 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nutriční hodnocení tavených sýrů
Popis výsledku v původním jazyce
Tavené sýry jsou oblíbenou, běžně dostupnou a v hojné míře konzumovanou potravinou. Dodávají tělu energii, bílkoviny, jsou zdrojem minerálních látek a vitamínů. V této práci bylo snahou přiblížení technologických procesů výroby tavených sýrů běžnému spotřebiteli a zhodnocení jejich nutričních hodnot pro vybrané složky tavených sýrů. V experimentální části byl stanovován obsah sušiny, bílkovin, tuku, fosforu, vápníku a sodíku v 8 vzorcích tavených sýrů. Z nutričního hlediska by měly být tavené sýry konzumovány v omezené míře, hlavně kvůli vysokému obsahu sodíku a tuku.
Název v anglickém jazyce
Nutrition of Processed Cheese
Popis výsledku anglicky
Processed cheese is common food products in the market of the Czech republic. It is rich in energy, proteins, minerals and vitamins. Technology of manufacture, and the evaluation of nutritional value for particular processed cheese were described in thatarticle. Eight samples of processed cheeses were evaluated regarding the content of moisture, protein, fat, phosphorus, calcium, and sodium. From the nutritional point of view, consumption should be limited due to high content of sodium and fat.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Monitorování cizorodých látek v životním prostredí XVII: sborník příspěvků ze semináře
ISBN
978-80-7395-926-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
159-167
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Ovčárna pod Pradědem
Datum konání akce
8. 4. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—