Faktory virulence a citlivost k antibiotikům u Arcobacter spp.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F17%3A39910994" target="_blank" >RIV/00216275:25310/17:39910994 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Faktory virulence a citlivost k antibiotikům u Arcobacter spp.
Popis výsledku v původním jazyce
Arcobacter spp. je považován za potenciální potravinový patogen. Arcobacter butzleri a Arcobacter cryaerophilus jsou nejčastěji izolované druhy z potravin živočišného původu. Cílem této studie bylo zhodnotit citlivost arkobakterů izolovaných v rámci ČR. V literatuře nejsou k dispozici zatím žádné informace o citlivosti na antibiotika a multirezistenci arkobakterů izolovaných v České republice. Antimikrobiální rezistence byla zkoumána metodou diskové difuze u kmenů A. butzleri (n = 80) a A. cryaerophilus (n = 20) izolovaných z masa živočišného původu, zdrojů vody a klinických vzorků. Arkobaktery byly rezistentní na jedno nebo více antimikrobiálních látek u 99% (99/100) testovaných izolátů. Většina izolátů Arcobacter byla rezistentní vůči beta-laktamovým antibiotikům, tj. ampicilinu (81,0%), amoxicilinu / kyseliny klavulanové (28,0%), cefalotinu (73,0%) a aztreonamu (93,0%). Arkobaktery byly také často rezistentní vůči linkosamidům, tj. klindamycinu (98,0%). Z aminoglykosidů byly amikacin, gentamicin a tobramycin vyhodnoceny jako nejúčinější antibiotika Tyto výsledky prokazují značnou rezistenci u izolátů Arcobacter k 18 antimikrobiálním látkám běžně používaným v medicínské a veterinární medicíně. Multirezistence byla zjištěna u 93,8% (75/80) izolátů A. butzleri a 70,0% (14/20) izolátů A. cryaerophilus.
Název v anglickém jazyce
Virulence factors and antibiotic susceptibility in case of Arcobacter spp.
Popis výsledku anglicky
Objectives: Arcobacter spp. are considered to be potential foodborne pathogens, and consumption of contaminated food containing these bacteria could endanger human and animal health. Arcobacter butzleri and Arcobacter cryaerophilus are the species most frequently isolated from food of animal origin and from other samples. The aim of this study was to evaluate the susceptibility of arcobacters isolated in the Czech Republic. No information about antibiotic susceptibility and multidrug resistance of arcobacters isolated in the Czech Republic is available in the literature before now. Methods: The antimicrobial resistance of A. butzleri (n = 80) and A. cryaerophilus (n = 20) isolated from meat of animal origin, water sources and clinical samples was examined by the disk diffusion method. Results: Arcobacters were resistant to one or more antimicrobial agents in 99% (99/ 100) of tested isolates. Most of the Arcobacter isolates were resistant to beta-lactam antibiotics, i.e. ampicillin (81.0%), amoxicillin/clavulanic acid (28.0%), cefalotin (73.0%) and aztreonam (93.0%). Arcobacters were also frequently resistant to lincosamides, i.e. clindamycin (98.0%). Of the aminoglycosides, amikacin, gentamicin and tobramycin were evaluated to be the most effective antibiotics among those tested against arcobacters. Conclusions: These results demonstrate substantial resistance in Arcobacter isolates to 18 antimicrobial agents commonly used in medical and veterinary medicine. Multidrug resistance was found in 93.8% (75/80) of A. butzleri isolates and 70.0% (14/ 20) of A. cryaerophilus isolates.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Tomáškovy dny 2017
ISBN
978-80-210-8585-5
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
13-14
Název nakladatele
Masarykova univerzita
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
8. 6. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—